Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Studiu Harvard: Variațiile de vreme nu provoacă dureri articulare, mit demontat. „Nu putem lega orice durere de schimbarea vremii"

Studiu Harvard: Variațiile de vreme nu provoacă dureri articulare, mit demontat. „Nu putem lega orice durere de schimbarea vremii"

I.D.
2 minute de citit Publicat la 07:30 29 Sep 2024 Modificat la 09:55 29 Sep 2024

Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard Medical School a demontat un mit îndelung vehiculat: acela că variațiile de vreme ar provoca dureri articulare.

Cu toate că multe persoane cred că durerile de spate sau articulații sunt influențate de schimbările atmosferice, studiul nu a găsit o asociere directă între nivelul precipitațiilor și disconfortul articular.

Ortopedul Tarek Nazer a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre cauzele durerilor articulare, dar şi despre tratamentele moderne care pot combate aceste dureri.

"Nu putem lega orice durere de schimbarea vremii. Însă, la persoanele care suferă de afecțiuni precum artroza sau boli reumatice, variațiile de presiune atmosferică pot intensifica simptomele. În astfel de cazuri, scăderea presiunii externe poate duce la creșterea presiunii intraarticulare, cauzând durere.", a spus medicul.

Cu toate acestea, pentru persoanele sănătoase, fluctuațiile atmosferice nu sunt suficiente pentru a declanșa simptome notabile. "Este important să tratăm afecțiunea de bază prin consultarea medicului și utilizarea unor tratamente adecvate, cum ar fi fizioterapia, kinetoterapia sau, în cazurile mai grave, infiltrațiile intraarticulare", a subliniat Dr. Tarek Nazer.

În cadrul tratamentelor moderne pentru afecțiunile articulare, acidul hialuronic joacă un rol important. Acesta este folosit în special sub formă de infiltrații intraarticulare, pentru a reduce durerile și a îmbunătăți mobilitatea articulațiilor afectate de artroză sau alte boli reumatice. "Acidul hialuronic este o substanță naturală, prezentă în mod normal în lichidul sinovial, care lubrifiază și protejează articulațiile. Odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza bolilor degenerative, nivelul de acid hialuronic scade, ceea ce duce la frecarea oaselor între ele, provocând durere și inflamație.", a mai spus medicul.

Prin infiltrațiile cu acid hialuronic, medicii reușesc să restabilească echilibrul din articulație, oferind un strat de protecție care îmbunătățește mobilitatea și reduce disconfortul. "Infiltrațiile sunt recomandate în special pentru persoanele cu artroză de grad moderat, la care cartilajul este deja afectat, dar nu complet distrus. Acestea pot încetini procesul degenerativ și pot oferi o perioadă de ameliorare a simptomelor fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale", a mai adăugat dr. Tarek Nazer.

Cu toate că este un tratament eficient, acidul hialuronic nu este o soluție definitivă. "Este important să subliniem că infiltrațiile trebuie completate de un plan de tratament complex, care include fizioterapie, exerciții fizice supravegheate și ajustări ale stilului de viață. Dacă nu abordăm boala din mai multe direcții, simptomele pot reapărea", a mai subliniat dr. Tarek Nazer.

Acidul hialuronic nu este doar un tratament pentru pacienții cu artroză avansată, ci poate fi folosit și preventiv în anumite cazuri. "Pentru persoanele care prezintă un risc crescut de artroză sau care desfășoară activități ce pun presiune pe articulații, infiltrațiile cu acid hialuronic pot preveni deteriorarea accelerată a cartilajului și pot contribui la întreținerea sănătății articulare pe termen lung", a mai explicat specialistul.

Medicul mai subliniază că ghimbirul este un antiinflamator natural și antioxidant care poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor articulare în mod natural. „Ghimbirul putem să-l consumăm în perioada asta când se schimbă vremea și este un antioxidant și antiinflamator natural. De asta le și găsim în diferite suplimente pe care le găsim în piață, în așa fel încât să reducă din inflamație pe calea naturală, să nu apelăm la antiinflamatoare medicamentoase.”, a mai spus medicul ortoped.

Etichete: studii medicale
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole