Antena 3 CNN Actualitate Studiu: Oamenilor le este frică să se informeze, din cauza serviciilor care monitorizează activitatea pe internet

Studiu: Oamenilor le este frică să se informeze, din cauza serviciilor care monitorizează activitatea pe internet

1 minut de citit Publicat la 13:28 27 Apr 2016 Modificat la 13:28 27 Apr 2016

Traficul pe internet către paginile de Wikipedia dedicate grupărilor teroriste a scăzut cu aproape 30% în urma dezvăluirilor despre programul de monitorizare al Agenţiei Naţionale de Securitate a Statelor Unite (NSA), ceea ce sugerează că preocupările legate de această monitorizare de către autorităţi afectează dorinţa oamenilor de a se informa, informează Reuters. 

Un studiu ce urmează să apară în Berkeley Law Technology Journal analizează scăderea traficului către paginile menţionate, susţinând că această scădere oferă cea mai clară dovadă de până acum a aşa-numitului "efect de răcire" sau impact negativ asupra comportamentului legal, în urma dezvăluirilor fostului angajat al NSA Edward Snowden cu privire la practicile serviciilor de informaţii. 

Autorul principal al studiului, Jonathon Penney, cercetător la Universitatea din Toronto, a analizat vizualizările lunare ale articolelor Wikipedia pe 48 teme pe care Departamentul SUA pentru Securitate Internă a admis că le urmăreşte pe social media, inclusiv Al-Qaida şi jihad. 

Potrivit rezultatelor lui Penney, cu 16 luni înainte de primele dezvăluiri majore făcute de Snowden în iunie 2013, articolele au fost accesate de o audienţă tot mai mare, care a crescut de la circa 2,2 milioane de accesări pe lună la 3 milioane chiar înainte de publicarea informaţiilor despre programele de spionaj ale NSA. Vizualizările paginilor sensibile au scăzut rapid la 2,2 milioane pe lună în următoarele două luni, iar ulterior la sub 2 milioane, înainte de a stabiliza la sub 2,5 milioane 14 luni mai târziu. 

Traficul pe internet a scăzut chiar şi mai mult în cazul subiectelor pe care respondenţii la chestionarul lui Penny le-au considerat sensibile din perspectiva respectării vieţii private. Prin comparaţie, vizualizările unor articole "mai sigure" despre forţele de securitate ale guvernului SUA au scăzut cu mult mai puţin în aceeaşi perioadă. 

Potrivit Reuters, rezultatele lui Penney, supuse unui proces de peer-review, oferă o perspectivă mai detaliată asupra unui subiect cercetat în cadrul unor studii anterioare, ale căror rezultate indicaseră, printre altele, o scădere cu 5% la sută a căutărilor pe Google pentru termeni sensibili imediat după iunie 2013 sau o folosire mai intensă a browserelor şi a instrumentelor de comunicare care ofereau protecţie pe internet utilizatorului.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole