Antena 3 CNN Life Sănătate Studiu: Dieta vegetariană nu este suficientă pentru creşterea adecvată a copiilor

Studiu: Dieta vegetariană nu este suficientă pentru creşterea adecvată a copiilor

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:44 26 Aug 2022 Modificat la 09:54 26 Aug 2022

Specialiști în nutriție pediatrică vor analiza avantajele și dezavantajele dietelor vegetariene in dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Evenimentul va avea loc online, pe 23 septembrie.

În fața unui trend crescător al dietelor pe bază de plante, a apărut provocarea oamenilor de știință de a cerceta rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete vegetariene și efectele dietelor vegetariene timpurii asupra dezvoltarii viitorului adult.

"Este foarte important să fie vegetale în alimentaţia unui copil, pentru că sunt fibre, vitamine minerale, dar în unele ghiduri şi chiar în unele studii mai vechi, apare un risc foarte mare de malnutriţie, de anemie sau de deficit de fier, tocmai pentru că dacă scoatem proteina vegetală cu totul şi nu ştim să o suplinim cu proteină animală de bună calitate ", spune Amalia Arhire, medic primar endocrinolog si nutritionist KiloStop Junior.

Deși părinții cred că îi hrănesc sănătos, rezultatele celor două studii arată că o astfel de alimentație nu este suficientă pentru a susține o creștere adecvată.

Atât studiul realizat în 2021, în Marea Britanie, cât și cel realizat de medicii canadieni, în 2022, au arătat că o astfel de alimentație este benefică pentru o inimă sănătoasă și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, dar prezintă un risc de dezvoltare osoasă deficitară.

Concluziile celor două studii arată că aceste diete pot fi sigure pentru copii, atâta timp cât sunt supravegheate de un specialist în nutriție pediatrică.

"Mi se pare foarte important să existe studii, pentru că toate ghidurile vechi, ba chiar ulimul ghid de nutriţie a Organzaţiei Europene de Pediatrie recomandă clar împotriva dietelor vegetariene la copii. În timp ce cresc e nevoie să ştim ce fel de proteină trebuie să îi dăm, pentru că unui copil în creştere îi trebuie cel mai mare conţinut de proteină pe kilogram/corp", adaugă medicul Amalia Arhire.

 "Nutriția pediatrică se află într-un stadiu incipient, motiv pentru care şi studille sunt destul de limitate. În acest au apărut două astfel de rezultate, studii de cercetare şi ne propunem să le analizăm împreună cu specialiştii noştri", a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, manager proiecte Senatul Științific al FDVDR.

Evenimentul face parte din seria conferințelor cu public larg, din cadrul programului INOVALIMENT și își propune să dezbată argumentele pro și contra alimentației vegan-vegetariene la copii.

Rezultatele acestor studii vor fi dezbătute în cadrul unei noi conferințe INOVALIMENT, organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, în parteneriat cu Kilostop Junior.

"Suntem în fata unui trend crescător în ceea ce privește dietele de tip vegetarian. Mai nou, acestea sunt adoptate chiar şi de către copii. În mod firesc apare o provocare pentru oamenii de ştiinţă de a cerceta rezultatele nutriţionale şi efectele pe termen lung ale acestor diete în rândul copiilor", adaugă Lăcrămioara Frăsineanu.

Înscrierea se realizează prin completarea unui formular, disponibil pe site-ul Fundației Dan Voiculescu. Tema conferinței este: "Influența unei alimentații vegane sau vegetariane la copii, asupra dezvoltării viitorului adult".
 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole