Cercetătorii au descoperit că virusul își pierde 90% din capacitatea de contagiune la 20 de minute după ce a fost transportat în aer și că cea mai mare parte a acestei pierderi are loc în primele cinci minute de când ajunge în aer, conform studiului, care simulează modul în care se comportă virusul după expirare.
În timp ce țări precum Spania și Elveția deschid dezbaterea în Europa despre o fază endemică a virusului, informații despre modul în care virusul se deplasează prin aer va ajuta la ghidarea măsurilor de izolare. Rezultatele acestui studiu întăresc ideea că virusul se transmite în principal pe distanțe scurte, oferind un nou sprijin pentru distanțarea socială și purtarea măștilor ca mijloace de a reduce infecțiile.
„Când te îndepărtezi, nu numai că aerosolul este diluat în jos, dar există și mai puțin virus infecțios, deoarece virusul și-a pierdut din infecțiozitate”, a declarat Jonathan Reid, directorul centrului de cercetare, într-un interviu cu The Guardian, care a raportat pentru prima dată studiul.
Descoperirile arată că particulele virale se usucă rapid după ce părăsesc mediul umed și bogat în dioxid de carbon al plămânilor, limitându-le capacitatea de a infecta alți oameni. Umiditatea aerului s-a dovedit a fi un factor determinant în cât de repede sunt dezactivate aceste particule.
La niveluri de umiditate sub 50%, similar cu aerul uscat din birouri, virusul și-a pierdut jumătate din capacitatea de a se răspândi în cinci secunde. Când umiditatea a crescut la 90%, asemănător nivelurilor din camerele de duș, virusul și-a pierdut infecțiozitatea mai lent, peste jumătate dintre particule fiind încă contagioase după cinci minute, a arătat studiul.
Temperatura aerului, spune studiul, nu a avut niciun impact asupra infecțiozității virusului, informează Bloomberg.
Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene au avertizat că injecțiile frecvente de rapel COVID-19 ar putea afecta negativ răspunsul imunitar și ar putea să nu fie fezabile.
Repetarea dozelor de rapel la fiecare patru luni ar putea slăbi în cele din urmă răspunsul imunitar și ar putea obosi oamenii, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente. În schimb, țările ar trebui să lase mai mult timp între programele de rapel și să le lege de debutul sezonului rece în fiecare emisferă, conform planului stabilit de strategiile de vaccinare antigripală, a spus agenția.
Sfatul vine în momentul în care unele țări iau în considerare posibilitatea de a vaccina oamenii cu o a doua doză de rapel în încercarea de a oferi o protecție suplimentară împotriva infecțiilor în creștere cu Omicron.
La începutul acestei luni, Israelul a devenit prima națiune care a început să administreze un al doilea rapel, sau a patra doză, celor de peste 60 de ani. Marea Britanie a spus că amplificatoarele oferă niveluri bune de protecție și că nu este nevoie de un al doilea rapel în acest moment, dar va revizui datele pe măsură ce acestea evoluează.
Și Danemarca a anunțat va începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID pentru cetățenii vulnerabili.