Antena 3 CNN Life Știinţă Studii noi despre ţigara electronică. Ce au concluzionat cercetătorii

Studii noi despre ţigara electronică. Ce au concluzionat cercetătorii

S.T.
2 minute de citit Publicat la 19:47 28 Apr 2017 Modificat la 19:47 28 Apr 2017

O echipă de medici specialişti în chirurgie plastică şi arsuri din Statele Unite a constatat o creştere a numărului de pacienţi care acuză arsuri cauzate de ţigările electronice, de vină fiind, după cum notează aceştia, unele defecţiuni ce pot apărea la acumulatorii cu litiu-ion, informează Science Daily citând un studiu care urmează să fie publicat luna viitoare.

Dr. Gary Vercruysse şi colegii săi de la Centrul Medical Universitar Tucson au observat un fenomen ciudat petrecut la camera de primiri urgenţe începând din urmă cu circa un an şi jumătate. Mai întâi, un bărbat în vârstă de 58 de ani s-a prezentat cu arsuri grave în zona coapsei stângi, acesta fiind urmat, câteva săptămâni mai târziu, de un altul, de 20 de ani, care avea arsuri grave pe coapsa dreaptă. Nu mult după aceea, un al treilea bărbat, de 37 de ani, s-a prezentat pentru tratament având arsuri severe în zona coapsei stângi. În acel moment, Vercruysse a început să îi întrebe pe pacienţii care prezentau simtome similare cum au apărut acestea. „Toţi mi-au spus acelaşi lucru - aveau o ţigară electronică în buzunar, au simţit o căldură puternică şi nu şi-au putut da jos la timp pantalonii sau nu au putut îndepărta destul de repede dispozitivul”, a explicat medicul.

Vercruysse a declarat că ulterior a consultat literatura de specialitate şi a observat că nu se mai scrisese nimic asemănător. Ca urmare, împreună cu colegii săi, a decis să întocmească un raport descriind iniţial cazurile celor trei pacienţi trataţi pentru arsuri cauzate de ţigările electronice.

Studiul apare în ediţia din mai a jurnalului ''Burns'' şi indică drept vinovat pentru arsuri defecţiunile apărute la acumulatorii cu litiu-ion, notează sursa citată.

„Acestea se numără printre primele cazuri de leziuni termice recunoscute determinate de bateriile cu litiu-ion din ţigările electronice, ceea ce înseamnă că este nevoie de creşterea gradului de conştientizare cu privire la pericolele asociate lor”, susţine Vercruysse. „De atunci, am mai văzut câţiva pacienţi, doar unul dintre ei necesitând grefe de piele”, a completat el.

Studiul vine într-o perioadă în care se acordă o atenţie sporită acumulatorilor cu litiu-ion conţinute de aşa-numitele sisteme electronice de furnizare a nicotinei (Electronic Nicotine Delivery System - ENDS), printre care se numără şi ţigările electronice.

La începutul acestei luni, U.S. Navy a suspendat utilizarea, posesia şi depozitarea dispozitivelor ENDS la bordul navelor, submarinelor, avioanelor şi altor ambarcaţiunilor, precizează sursa citată. Recent, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite (U.S. Food and Drug Administration) şi Centrul pentru Produse din Tutun au găzduit un workshop public, la 19 şi 20 aprilie în Silver Springs, pentru a colecta informaţii legate de aceşti acumulatori.

Potrivit lucrării, indiferent de natura lor, defectele apărute la baterii pot contribui la creşterea incontrolabilă a temperaturii acestora şi chiar la explozia lor.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole