Mulţi elevi şi studenţi români merg la examene ca spionii din filmele americane. Dotaţi cu camere video ascunse în nasturi şi cu căşti minuscule, prinse pe timpan, aceştia reuşesc să fraudeze testele. Mai au nevoie doar de un prieten, care să le sufle în cască răspunsurile corecte. Deşi aceste dispozitive sunt ilegale, site-urile sunt pline de oferte, iar unele stocuri chiar se epuizează înaintea sesiunii. Mai mult, ei învață tehnici de copiat din tutoriale de pe internet.
Fără să se gândească la riscuri sau la viitorul lor, mulţi adolescenţi fraudează examenele. Este şi cazul lui Octavian, care a absolvit facultatea anul trecut. Recunoaşte că nu ar fi reuşit să promoveze la toate materiile dacă nu ar fi copiat. Un coleg din cămin i-a propus să-şi cumpere o cască şi tot el îi dicta răspunsurile.
„Ţin minte că ne-a costat 500 de lei. Am pus amândoi jumate-jumate. Aveam prea mult de învăţat şi pe perioada examenelor am şi lucrat şi nu aveam timp să învăţ suficient şi a trebuit să aplic această metodă ca să pot lua note de trecere”, a explicat Octavian.
Cu toate că aceste dispozitive sunt ilegale, site-urile sunt pline de anunţuri. Preţurile pornesc de la 200 de lei, dar pot depăşi şi 2.000 de lei.
„Are dimeniunea unui chibrit, microfon incorporat, buton de pornire-închidere şi volum. Are buton de urgenţă. Dacă e ceva în neregulă, apeşi şi se închide”, spune un comerciant.
Căştile folosite ilegal de elevi şi studenţi se vând mai ales înaintea examenelor şi a sesiunilor. În loc să înveţe, adolescenţii vizionează tutoriale pentru a afla cum să folosească dispozitivele de copiat.
„Înainte de a porni cutiuţa, puneţi cartela, dar nu porniți cutiuța. Trebuie să puneţi bateria în cască. Ea ţine undeva la 3-4 ore, în apel continuu. Să te cureţi bine înainte de a pune casca în ureche. Dacă va ajunge un pic de ceară la acea membrană, nu va mai vibra cum trebuie şi vei auzi foarte încet în cască”, este explicația dată într-un tutorial pe YouTube.
Cei care apelează la astfel de practici ilegale se bazează pe faptul că unităţile de învăţământ nu pot folosi sisteme de bruiaj, iar profesorii nu îi pot percheziţiona. Dacă există suspiciuni, cadrele didactice trebuie să ceară ajutorul oamenilor legii.
La examenele naţionale susţinute în anul şcolar precedent, doar 152 de candidaţi care susţineau Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională, au fost excluşi din examen pentru fraudă şi tentativă de fraudă.
Unii nici nu ar fi fost depistaţi, dacă nu s-ar fi dat un mesaj RO-Alert, moment în care telefoanele le-au sunat în buzunar.
Pe lângă excluderea din examene şi chiar exmatricularea, cei care folosesc astfel de dispozitive se expun şi riscului de a suferi leziuni la nivelul urechii sau de a ajunge la medic pentru extragerea căştii.