Studenții români au realizat construirea unei machete cu 19 etaje, care a demonstrat rezistență remarcabilă în fața unor simulări de cutremur.
"Noi, în inginerie structurală, mergem pe accelerație gravitațională. Adică, cât din accelerația gravitațională acționează asupra structurii. Să vă gândiți, cutremurul care a fost amplasat asupra clădirii noastre este de 6 ori mai puternic decât a fost accelerația cutremurului din Vrancea 1977,” a explicat Ovidiu Prodan, profesor al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Pe lângă rezistența structurii, juriul a luat în calcul și aspectele arhitecturale și structurale.
”Pentru o forță laterală, cum este cutremurul, sunt foarte importante acele contravântuiri pe care noi le-am pus pe machetă.
Citește și: O echipă de studenți români a reușit sa trimită o imprimantă 3D în spațiu
Am pus un număr foarte, foarte mare de contravântuiri și, cum ni s-a cerut în ședință să facem cele două clădiri unite de trei, patru poduri, noi ne-am gândit să facem acele poduri încorporate în clădire pentru a impune clădirii să se miște împreună, să nu se miște separat cele două turnuri,” a explicat Diandra Melinda Jula, studentă, potrivit Știridiaspora.ro
”Modelele noastre structurale se pot aplica oricărei structuri, oricărei case. Principiile de bază, principiile seismicii, le putem aplica, de asemenea,” a spus Răzvan Sebastian Mureșan, student.