Studenţii au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administraţie din UMF Iaşi și au inițiat o petiție online.
Aceșia consideră că decizia facultății îi obligă să se vaccineze pe studenții care nu doresc să facă acest lucru, iar obținerea unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen este „un stres financiar, fizic, psihic și emoțional”.
"Discuția lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, neconstituțional și injust prin care se încearcă constrângerea studenților Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași de a se vaccina în vederea susținerii examenelor din sesiunea de vară. Conform surselor oficiale, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară / neobligatorie și, ca orice act medical, este asumată de către cel în cauză.
Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voința studenților de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere și transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi și libertăți. Alternativa propusă (prezentarea unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen) nu este echitabilă și egală întrucât supune anumiți studenți la un stres financiar, fizic, psihic și emoțional.
Menționăm că în acest context nu poate fi aplicată expresia "minoritatea se supune majorității", fiind vorba de decizii luate “pe persoană fizică”, precizând că vorbim de un act medical și constituțional relevant.
Subliniem faptul că este la latitudinea persoanelor care au putere de decizie, dacă se introduce sau nu această măsură: de obligativitate a certificatului/adeverinței de vaccinare, ori a prezentării testului RT-PCR negativ în sesiune, reiterând, că echitabil ar fi, dacă vaccinul este gratuit și neobligatoriu, măsura din urmă trebuie să fie aidoma, anume, să fie susținută financiar, psihic si moral, în totalitate, până la sfârșitul pandemiei, de către Stat. Doar așa putem atinge acea “neobligativitate” pe care Guvernul și Constituția o garantează", susțin studenții în scrisoarea deschisă.
Studenții de la Medicină din Iași consideră măsura discriminatorie
Tinerii sunt de părere că obligativitatea testului sau a vaccinului este o decizie discriminatorie pentru că nu toți studenții își permit să plătească testul sau vor să se vaccineze.
"Orice student care refuză actul medical din diverse motive, având în vedere că acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, și nu-și permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR, nu poate fi discriminat prin înlăturarea sa de la activitățile la care au dreptul și colegii lui care s-au vaccinat împotriva COVID-19 și nici nu poate fi ostracizat de către societate și instituția din care face parte.
Totodată, aceștia (n.r. studenții) nu pot fi opriți din a-și desfășura activitățile necesare evoluției lor academice, precum participarea la stagii, cursuri și examene, deoarece acest lucru ar depăși cadrul legal existent în România".