O studentă româncă stabilită în Olanda a stârnit controverse și dezbateri aprinse, după ce a postat un videoclip pe TikTok în care a explicat de ce tinerii din România aleg să trăiască acolo.
În filmare, tânăra a fost întrebată de un urmăritor de ce mulți studenți români aleg să-și continue studiile în Olanda, în ciuda percepției generale că viața acolo este scumpă.
”Toți spun că este scump și totuși sunt foarte mulți studenți români care aleg Olanda. Nu înțeleg cum vă descurcați sau de ce alegeți această țară”, este comentariul primit de româncă.
Tânără a explicat că, deși inițial îți poate fi teamă de nivelul de trai și de cheltuielile aparent mari, în realitate situația este cu totul alta.
"Când pleci din România, e o altfel de economie. La început ești speriat de câți bani cheltui, dar cât cheltui aici e normal pentru cât câștigi. E altă economie", a explicat aceasta.
”În România, chiria e mult prea scumpă, mâncarea e mult prea scumpă...”
Românca a mai povestit că veniturile ei erau de aproximativ 800 de euro lunar de la un job part-time, un nivel de venit pe care îl consideră normal pentru Olanda. De asemenea, a beneficiat de o bursă de 200 de euro, destinată studenților români sau din Uniunea Europeană.
”Când pleci din România, e o altfel de economie. La început ești speriat de câți bani cheltui, dar cât cheltui aici e normal pentru cât câștigi. E altă economie.
Ca să înțelegi, eu, aici la master, cât am fost studentă câștigam 800 euro de la job-ul part-time. Cam atât câștigi la un job part-time. După, aveam bursă, pe care o primești dacă ești român sau din UE și aveam în total 1.000 de euro pe lună, pe lângă ăia 800. Chiria este între 350 și 450 de euro. Efectiv, trăiești ca un barosan. Trăiești extraordinar de bine în Olanda. E ieftină, dar sunt chestii foarte scumpe, cum ar fi asigurarea medicală care este 100 și ceva de euro. Dar cu banii pe care îi câștigi aici, te descurci foarte bine.
Dacă m-aș întoarce în România, în momentul de față, nu aș putea să îmi pun 1000 de euro de-o parte din salariu meu lunar. Aici pot. Chiria e mult prea scumpă, mâncarea e mult prea scumpă, totul e la superlativ în România. Banii pe care îi primești, au rămas aceiași. În Olanda, nu. În Olanda primești foarte mulți bani de la stat, de la job, salariile sunt foarte mari.
Câștigi bine aici, ai avea mai mulți bani decât ai avea în România. Așa e viața aici, te descurci foarte bine, mai ales ca și student. De asta vin mulți români în Olanda, pentru că au Duo (n.r bursa de sprijin).”, a explicat studenta româncă, potrivit stiridiaspora.ro.
Reacția internauților
Reacțiile internauților au fost atât pozitive, cât şi negative. Unii au confirmat avantajele financiare ale vieții în Olanda, menționând că, deși există cheltuieli mari, beneficiile și drepturile pe care le au compensează.
În schimb, alții au subliniat că prețul chiriilor și alte costuri sunt semnificativ mai ridicate, iar pentru mulți, banii câștigați nu rămân suficienți după plata impozitelor și a altor taxe.
”Îmi lipsește Olanda enorm. Realitatea în România e îngrozitoare, mai avem puțin și plătim taxă și pe aerul respirabil. Acolo plătești multe, dar ai și drepturi.”
”În același timp, chiria când nu mai ești student e super mare în orașe. Noi stăm în Rotterdam și dăm 1.800 de euro pe un apartament cu două camere. Norocul nostru e că amândoi avem salarii bune.”
”Da, ai dreptate. Olanda e făcută să vii și să locuiești în doi sau cu familia, dar chiar și așa, am prieteni care stau în studio sau camere pe la 600 de euro și se descurcă cu banii, salariul minim.”, răspunde studenta românului stabilit în Rotterdam.
@donatellanutellaa Ca răspuns pentru @alesssiiiaaaa ♬ sunet original - Donatella