Antena 3 CNN Coronavirus STS: Peste 170.000 de certificate digitale emise în primele patru ore de la lansare

STS: Peste 170.000 de certificate digitale emise în primele patru ore de la lansare

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 13:43 01 Iul 2021 Modificat la 13:45 01 Iul 2021

Peste 170.000 de certificate digitale UE privind COVID au fost generate până la ora 12.00, anunță Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

În primele 15 minute de la lansarea portalului web https://certificat-covid.gov.ro peste 11.000 de persoane au obținut un astfel de certificat.

Până la ora 08.25 au fost emise 11.000 de certificate, până la ora 09.10 – 39.500 de certificate, până la ora 10.10 – 83.705 certificate, până la ora 11.10 – 127.168 de certificate, iar până la ora 12.10 – 170.882 de certificate.

La 4 ore de la lansarea platformei, au fost generate certificate, pe categorii după cum urmează: certificate de vaccinare - 162.024, certificate de testare - 4.522, certificate de vindecare - 4.336.

Platforma a fost lansată joi dimineața, la ora 08.10, potrivit STS

Certificatul digital COVID, în vigoare de la 1 iulie. Dr. Andrei Baciu ne spune cum îl obţinem şi cum funcţionează

Începând de astăzi intră în vigoare paşaportul digital COVID. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andrei Baciu, ne va spune cum funcţionează acest certificat, de unde îl obţinem şi mai ales ce conţine.

După ce situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit mult şi lumea a început să plece în concedii, vedem că există multe certificate clasice, de vaccinare anti-COVID, de testare, ceea ce ar însemna ca la punctele de frontieră să se formeze adevărate cozi.

"Atunci s-a venit cu această soluţie digitală, modernă şi eficientă, de certificat digital COVID. Iar forma digitală garantează că documentul este autentic, este real şi valid.

Ce conţine documentul

Documentul se eliberează tuturor persoanelor vaccinate, celor care au un test negativ RT-PCR în ultimele 72 de ore şi celor care s-au vindecat de COVID, au anticorpi şi au o protecţie, astfel că transmit virusul într-o proporţie mult mai mică", a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andrei Baciu, joi, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Cum obţinem certificatul digital COVID

Adresa de internet de unde putem intra în posesia acestui document este certificat-covid.gov.ro.

"Acolo ne facem un cont, scriem adresa de e-mail şi primim apoi certificatul la care ne încadrăm. Fie în printăm, fie îl păstrăm aşa pe telefon. 

Dacă totul este în regulă, acest lucru va fi confirmat prin culoarea verde şi o bifă, iar persoana respectivă nu mai intră în carantină sau izolare", a precizat dr. Andrei Baciu.

Cum facem rost de certificatul digital COVID dacă nu avem acces la internet

"Pentru persoanele care nu au acces la internet, aceste certificate digitale se pot descărca cu ajutorul persoanelor de la Direcţia de Sănătate Publică", asigură oficialul din minister.

Certificatul digital COVID intră în vigoare peste tot la nivel european începând cu data de 1 iulie, "însă nu e nimeni absurd încât să considere că toţi cetăţenii europeni descarcă peste noapte acest certificat.

Astfel, certificatul digital COVID va fi disponibil o perioadă de timp în paralel cu documentele clasice", mai spune secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

Ce valabilitate au certificatele de vaccinare

În plus, s-a creat o perioadă de şase săptămâni de tranziţie, în care putem evita intrarea în caratină sau izolare, dacă suntem în una dintre cele trei situaţii de mai sus (care prezintă un risc epidemiologic mai scăzut), şi prezentăm documentele clasice.

Acest certificat digital COVID este valabil în interiorul Uniunii Europene până în iulie 2022.

Documentul are un cod QR şi va fi scanat la punctul de trecere al frontierei, indiferent dacă îl avem printat pe hârtie sau nu.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole