Potrivit surselor, liberalii pornesc negocierea de la ideea formării unui guvern cu 18 ministere, însă totul depinde de cum vor evolua discuțiile.
Astfel, liberalii doresc să împartă Ministerul Economiei și Energiei, la care ar urma să rămână Virgil Popescu, iar separat să se formeze un minister al Turismului și al Intreprinderilor mici și Mijlocii, care ar putea să meargă către alt partid.
De asemena, Ministerul Transporturilor ar urma să se despartă de Ministerul Comunicațiilor! La Transporturi ar urma să rămână tot Lucian Bode, care este un ministru susținut în Partidul Național Liberal, iar Comunicațiile ar urma să meargă către USR. Potrivit suselor din alianță, USR ar dori să îl numească pe Cătălin Drulă pentru acest portofoliu.
Sunt discuții și pentru Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției. Potrivit surselor, liberalii nu vor să renunțe la Ministerul Justiției, și aici ar merge mai departe cu varianta Cătălin Predoiu, care are susținerea inclusiv a șefului statului, Klaus Iohannis.
Pentru Ministerul Finanțelor propunerea este Claudiu Năsui, varianta propusă de USR.
Ministerul Sănătății ar putea să ajungă pe mâna reprezentanților USR. Liberalii spun că cedează portofoliul, acesta urmând să fie condus de Vlad Voiculescu.
Ministerul Educației este un partid care, deasemenea, va ajunge tot la partidul condus de Dan Barna, însă sunt câteva îngrijorări în această privință pentru că, spun sursele, liberalii știu că Ștefan Pălărie ar fi propunerea USR PLUS. Este vorba despre cel care conduce Grupul de lucru pentru politici publice în Educație, în partidul condus de Dacian Cioloș, iar liberalii nu sunt deocamdată mulțumiți de această propunere.
Liberalii nu renunță sub nicio formă însă la Ministerul Fondurilor Europene, care este condus de Marcel Boloș, acesta fiind în continuare propus să conducă portofoliul.
Așadar, aceasta este varianta cu care PNL va merge la negocierile cu USR - PLUS si UDMR.