Antena 3 CNN Life Sănătate Sfat de sănătate. Cum putem face cancer din cauza stresului. "În acele momente, un hormon curge prin sânge, ca rugina pe ţevi"

Sfat de sănătate. Cum putem face cancer din cauza stresului. "În acele momente, un hormon curge prin sânge, ca rugina pe ţevi"

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 10:28 09 Iun 2020 Modificat la 10:28 09 Iun 2020

"Nevoia de control este o nevoie bazală de supravieţuire şi lipsa perspectivei în acest moment, nici măcar a zilei de mâine, ne zdruncină din temelii, ne afectează foarte tare", a explicat medicul Nadia Gorduza, marţi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Mai mult decât atât, nesiguranţa psihică ne afectează imunitatea şi, astfel, ne putem îmbolnăvi mai repede, atrage atenţia specialistul.

Psihologul a spus că la clinică unde lucrează, a crescut enorm numărul cazurilor de anxietate, de depresie, de insomnie şi de atac de panică, în această perioadă a pandemiei.

La stres, cortizolul curge prin sânge, ca rugina pe ţevi

"Oamenii nu dorm noaptea, stresul este foarte mare. Şi anxietatea pe perioadă mai lungă duce în următoarea fază, în depresie. Acesta, pe perioadă lungă, duce la born out ("prăjirea creierului", pe româneşte). Acesta, pe perioadă lungă, duce la afectarea imunologică, cea care creează teritoriu propice pentru infectări sau chiar cancer. Şi care e următoarea etapă? Moartea.

Fiecare organ cade pe rând pentru că stau în stres cronic, panică, nelinişte, depresie şi, în acel moment, în sânge curge foarte mult cortizol. Nu există o toxină mai mare decât cortizolul. E ca o rugină care curge prin ţevi şi atunci afectează fiecare organ pe unde ajunge sângele cu cortizol", a atras atenţia medicul psihoterapeut Nadia Gorduza.

Anxietatea a crescut cu 50% în pandemie, iar consumul de alcool cu 30%

După ce a explicat că nesiguranţa psihică ne afectează imunitate, psihologul ne recomandă să încercăm să ne temperăm şi să ne gândim la lucruri pozitive. Frica nu ne ajută şi, în plus, ne face rău.

"Orice până în două săptămâni e gestionabil de organism, peste două săptămâni ajunge să ne afecteze", a adăugat psihologul.

 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole