Autorul Long Kaifeng a publicat aceste materiale în aprilie și iunie 2023, pe site-ul unui think-tank influent pe lângă Partidul Comunist chinez. Acesta pleacă de la premisa că prăbușirea Statelor Unite ar fi inevitabilă și explică de ce această evoluție ar fi în mod direct efectul strategiei Chinei. Premisa acestei strategii, spune el, este că scopul urmărit de SUA în extinderea NATO către estul Europei, după dispariția URSS, ar fi avut exclusiv o motivație financiară.
”E crucial să înțelegem că extinderea NATO către estul Europei nu urmărea achiziții teritoriale, ci stabilirea unei baze pentru hegemonia dolarului american”, scria Long Kaifeng, pe data de 9 aprilie 2023, pe kunlunce.com.
”Unde sunt stâlpii de susținere ai dominației dolarului american? În trei regiuni: Europa, unde mărfurile europene se bazează pe dolarul american, Orientul Mijlociu, unde petrolul și gazul sunt dependente de dolarul american, și în Asia, în special China, Japonia și Coreea de Sud, unde mărfurile sunt tranzacționate în dolari americani”, mai spunea el.
”La scală globală, cele trei bătălii majore au loc în Europa, Orientul Mijlociu și, respectiv, Asia”
Kaifeng explică strategia Beijing-ului împotriva SUA, trasând o paralelă cu Războiul civil de acum 100 de ani din China, când Mao Zedong i-a anihilat pe naționaliștii conduși de Chiang Kai-shek, printr-o serie de șiretlicuri, care i-au distrus financiar.
Kaifeng evită să precizeze că, în acel Război civil, Mao a folosit drogurile ca armă pentru a-i distruge pe naționaliști.
Mao și fostul său premier, Chou En-lai, au și recunoscut că au folosit drogurile ca armă chimică. În urma acestor atacuri, spune strategul chinez, inamicii lui Mao au suferit un lung șir de crize financiare care le-au depreciat moneda până la anihilare.
”La scală globală, cele trei bătălii majore au loc în Europa, Orientul Mijlociu și, respectiv, Asia. Războiul ucrainean reprezintă frontul european, bătălia din Orientul Mijlociu va fi un conflict între Israel și Palestina, iar teatrul asiatic ar putea fi un al doilea război coreean. După aceste bătălii, armata SUA și dominația dolarului, stabilită după Războiul Rece, se vor prăbuși. Dolarul american se va deprecia, ajungând să nu mai valoreze nimic. Această tendință e inevitabilă.
Dată fiind situația actuală, Rusia pare pe punctul de a câștiga războiul din Ucraina. Reconcilierea dintre Arabia Saudită și Iran și stabilirea unității lumii arabe sunt cruciale pentru a contracara dominația SUA. În Asia de Est, Coreea de Nord e pregătită, posedă capabilități nucleare și amenință fățiș dominația SUA”, mai scria autorul în aprilie.
”Dominația americană asupra Europei se bazează pe NATO, așadar scopul bătăliei europene este de a distruge NATO”
Un alt articol, publicat pe 23 iunie 2023, tratează în mod sarcastic vizita în China a secretarului de stat american Anthony Blinken.
”În sfârșit a venit și Blinken să viziteze China. Spun în sfârșit pentru că, pentru un secretar de stat american, vă imaginați cât de dificil i-a fost de dificil să își ia inima în dinți să vină în China”, scria Long Kaifeng în luna iunie.
Strategul chinez susține că Blinken ar fi fost obligat să meargă la Beijing.
”Ce l-a obligat? Cele trei bătălii majore: cea din Europa, cea din Orientul Mijlociu și bătăliile din Asia de Est, fiecare dintre acestea luând în colimator punctele strategice ale SUA: Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Est. Dominația americană asupra Europei se bazează pe NATO, așadar scopul bătăliei europene este de a distruge NATO.
”Războiul ucrainean se apropie de final. Contraofensiva semnificativă a Ucrainei e ultima fază”
Orientul Mijlociu e un stâlp de susținere al dolarului american, deci bătălia din Orientul Mijlociu urmărește detronarea dolarului american. Iar strategia lanțului de insule este centrală pentru influența SUA în Asia, ceea ce înseamnă că bătălia din Asia de Est are scopul să nimicească această influență”, continuă strategul chinez în materialul publicat în iunie 2023.
”Războiul ucrainean se apropie de final. Contraofensiva semnificativă a Ucrainei e ultima fază. Asta l-a determinat pe Zelenski să avertizeze: dacă pierd, fie NATO se prăbușește, fie SUA intră în război cu Rusia. Dacă SUA lasă baltă Ucraina iar Rusia și Europa stabilesc o altă arhitectură de securitate, NATO se va destrăma inevitabil.
”Dai în ai mei, dau și eu în ai tăi”
Motivul vizitei lui Blinken în China vine din criza care amenință controlul SUA în Orientul Mijlociu, ceea ce obligă SUA să facă anumite concesii. Orientul Mijlociu a trecut prin trei transformări importante: reconcilierea Arabiei Saudite cu Iranul, ceea ce a declanșat o unitate arabă; reintegrarea Siriei în Liga Arabă stabilizând țara; stabilirea statului palestinian. Următorul capitol se referă la relațiile Israelului cu țările arabe ceea ce este posibil să necesite o soluție militară.
În concluzie, ”dai în ai mei, dau și eu în ai tăi”. Aceasta este esența strategiei noastre și aceasta este cheia care să ne permită să preluăm inițiativa strategică. Știm foarte bine că distrugerea influenței SUA în Pacific, abolirea NATO în Europa și abolirea hegemoniei dolarului în Orientul Mijlociu sunt unul și același lucru. Care din ele va fi prioritară depinde de situația de pe front. Dacă NATO e distrusă, nu ar fi mai ușor ca apoi să neutralizăm controlul SUA în Asia de Est? Iar dacă domnia dolarului american se încheie, cât mai poate rezista SUA fără ea?” mai spunea el.
Aceste articole au fost publicate la un an după invazia Rusiei în Ucraina și cu jumătate de an înainte de atacarea Israelului de către teroriștii Hamas.
Două detalii mai trebuie amintite. Vizita pripită a lui Vladimir Putin în Beijing chiar înainte de invazia Ucrainei și o vizită mult mai somptuoasă a președintelui sirian, Bashar al-Assad, aliatul Iranului, în capitala Chinei, chiar înainte de asaltul Hamas asupra Israelului.
Aceste analize oferă contextul ofensivei diplomatice a Chinei în Orientul Mijlociu și în Europa și arată că loviturile de imagine ale Beijing-ului din ultimul an urmează, în realitate, o direcție strategică. Și anume aceea de a-i prinde prin învăluire pe americani, inclusiv prin America de Sud, pentru a-i vlăgui de resurse cu scopul de a le lăsa armata fără susținere economică, socială și financiară.