Antena 3 CNN Actualitate Cum se apără stomatologul care a tratat copilul intrat în comă la Pitești

Cum se apără stomatologul care a tratat copilul intrat în comă la Pitești

2 minute de citit Publicat la 18:49 11 Feb 2020 Modificat la 18:49 11 Feb 2020

"Tehnica folosită se cheamă analgosedare, este o practică curentă şi în experienţa mea şi în colaborarea cu foarte mult clinici stomatologice. Am o experienţă de peste 400 de copii (...). Familia pacientului şi-a dat acordul pentru această tehnică. Lucrurile au decurs (...) în mod normal până la un moment dat, aproximativ 45 de minute de la începerea intervenţiei, unde am avut un episod de tahicardie severă, asociat cu scăderea saturaţiei oxigenului, care au dus la stop cardio-respirator, motiv pentru care am instituit resuscitarea cardio-pulmonară rapidă şi pacientul a plecat din clinică stabilizat", a declarat, marţi, doctorul Adrian Dinescu.

În opinia sa, copilul avea nevoie de acea procedură, care este folosită la pacienţii cu anumite patologii sau care sunt necooperanţi iar tratamentul stomatologic reprezintă o urgenţă.

Stomatologul a mai precizat că dozele de anestezic au fost calculate corect în acest caz şi că nu s-a mai confruntat cu un incident "de asemenea anvergură".

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, că se fac verificări la clinica stomatologică din Piteşti.

"La solicitarea Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au demarat verificări la clinica stomatologică din Piteşti, acolo unde un copil de 4 ani după ce a a primit asistenţă medicală de specialitate a ajuns internat în stare gravă în Spitalul Clinic de Urgenţă Copii 'Grigore Alexandrescu'. Inspectorii sanitari argeşeni verifică condiţiile în care s-a acordat asistenţa medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale şi a legislaţiei în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizaţia sanitară de funcţionare a clinicii, condiţiile igienico-sanitare din unitate", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii transmis Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, la cabinetul stomatologic au fost făcute intervenţii cu nerespectarea obiectului de activitate.

"Din primele verificări, părinţii s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Piteşti. Clinica stomatologică are autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF) eliberată de DSP Argeş cu nr. 170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultaţii şi tratamente în specialităţile medicină dentară şi ortodonţie. Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de funcţionare o secţie de ATI", se menţionează în comunicat.

Inspectorii DSP Argeş au aplicat clinicii stomatologice o amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizarea Sanitară de Funcţionare.

În acest caz a fost începută şi o anchetă a poliţiştilor din Piteşti.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, anchetatorii s-au autosesizat după ce pacientul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Pediatrie din Piteşti. În acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru vătămare corporală din culpă.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole