Antena 3 CNN Externe Stoltenberg spune că Ucraina „a realizat mult” prin incursiunea din Kursk dar că evoluția situației e „dificil de anticipat”

Stoltenberg spune că Ucraina „a realizat mult” prin incursiunea din Kursk dar că evoluția situației e „dificil de anticipat”

de Adrian Dumitru    |   

Ucraina a realizat mult în ofensiva sa din regiunea Kursk de pe teritoriul rus dar este dificil de spus cum va evolua situaţia în continuare, a declarat, joi, la Oslo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Numai ucrainenii pot face alegerile dificile care sunt necesare, precum să-şi desfăşoare forţele şi ce tip de război este potrivit în această situaţie”, a spus Stoltenberg.

Forţele ruse avansează în estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene au realizat o incursiune curajoasă în regiunea Kursk, unde au lansat, pe 6 august, cel mai mare atac străin pe teritoriul Rusiei după Al Doilea Război Mondial.

Stoltenberg a spus că Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv cu rachete cu rază lungă de acţiune care pot lovi ţinte militare pe teritoriul rus.

„Sunt bucuros că multe state NATO au dat această oportunitate, iar cele care au încă restricţii le-au uşurat pentru ca Ucraina să se poată apăra", a declarat Stoltenberg.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va participa, vineri, la o reuniune a grupului de la Ramstein, o coaliţie de ţări care furnizează arme Ucrainei, unde se anticipează că guvernul ucrainean va cere noi livrări de arme, în special rachete cu rază lungă de acţiune, potrivit Der Spiegel.

Zelenski le-a cerut aliaţilor să ajute cu sisteme de apărare aeriană şi să înlăture restricţiile care împiedică Ucrainei să utilizeze armele donate pentru lovituri cu rază lungă pe teritoriul Rusiei.

Stoltenberg a declarat, anterior, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu vede nicio ameninţare militară imediată pentru ţările NATO, dar a precizat că există un pericol constant de terorism, atac cibernetic şi terorism.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile