Update 10.00: Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a ținut un discurs la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare NATO, de la București.
„NATO se sprijină pe dumneavoastră, pentru a face schimburi cu colegii dumneavoastră, cu popoarele pe care le reprezentaţi. Aţi aprobat bugetele de apărare naţională şi faceţi eforturi pentru ca organizaţia să îşi desfăşoare activitatea. În ziua de astăzi, aş vrea să subliniez unde ne aflăm în momentul de faţă şi către ce ne îndreptăm. NATO este o alianţă care îşi ţine promisiunile. Spunem ceea ce facem şi facea ceea ce spunem, Ne adaptăm la un nou mediu al siguranţei şi la noi provocări. Ne adaptăm la noile provocări de securitate cu care ne confruntăm, ne extindem prezenţa în estul Europei. Ne sprijinim partenerii şi ridicăm cooperarea cu Uniunea Europeană la un nou nivel”, spune Jens Stoltenberg.
„Am participat la toate discuţiile grupurlor multinaţionale. Trupele operaţionale se află la faţa locului şi ştiu că un atac împotriva unuia dintre aliaţi va fi un atac împotriva tuturor. Avem un angajament puternic de solidaritate. Nu numai că ne întpărim prezenţa deplină în Estul alianţei, dar şi în Sudul alianţei. Vedem, de asemenea, o creştere a prezenţei noastre în Marea Neagră, iar avioanele noastre patronează acest teritoriu”, a mai spus Secretarul General al NATO.
Mai mult, Stoltenberg a mai declarat și faptul că NATO nu vrea un Război cu Rusia. „Desfăşurările noastre de trupe sunt un răspuns direct al acţiunilor şi ameninţărilor Rusiei faţă de Ucraina. Suntem preocupaţi de creşterea militară a Rusiei în zona frontierelor noastre. Nu vrem să izolăm Rusia, NATO nu doreşte un nou Război Rece. Dorim să îmbrăţisăm transparenţa şi predictibilitatea, care sunt în interesul tuturor. NATO a jucat un rol împotriva terorismului pentru mulţi ani, iar operaţiunea noatră cea mai mare de până acum a fost în Afganistan, unde avem 13 mii de trupe, pentru a stabiliza această ţară”.
----------------------------
Update 9.40: „Cu toții ne dorim o relație puternică, o cooperare cu UE puternică și eficientă. Ne dorim fără discuție acceptarea obligațiilor militare și financiare ale tuturor partenerilor. Sunt bine cunoscute vocația României pentru structurile euro-atlantice și NATO și participarea în prima linie din partea României în teatrele de operațiuni. Ne-am asumat obligațiile financiare fără ezitare, așa cum puține state au făcut-o”, a spus Liviu Dragnea.
----------------------------
Update 9.20: Președintele Klaus Iohannis participă la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare NATO, care are loc la București.
„Ca urmare a agresiunii asupra Ucrainei din 2014, NATO a demarat un amplu proces de adaptare. A luat măsuri de consolidare și de dezvoltare în proiectarea stabilității dincolo de granițe. Procesul a continuat cu o serie de decizii istorice pentru Flancul Estic. Procesul de implrementare continuă. Parlamentelor le revine un rol structural inclusiv în alocarea resurselor necesare apărării”, a spus Iohannis.
„Salut discuțiile din aceste zile de la București. Temele reflectă de o manieră cuprinzătoare prioritățile. Concluzia e o contribuție importantă în pregărirea Summit-ului NATO din 2018. România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog”, a mai declarat președintele.
Președintele României a mai vorbit și despre contribuția țării la Apărare. „Am devenit un contribuitor important în NATO. Am alocat 2% din PIB pentru Apărare pe baza acordului de la începutul mandatului meu, acord între toate partidele poitice. Din acest procentaj fondurile destinate achizițiilor militare din 2017 ajung aproape la 40%. Eforturile naționale s-au concretizat prin aprobarea de către CSAT a planului de înzestrare a armatei române”, a mai spus Klaus Iohannis.
Iohannis a adus în discuție și întâlnirea pe care a avut-o cu președintele american. „Parteneriatul dintre America de Nord și Europa rămâne o dimensiune esențială a securității comune. Întâlnirile pe care le-am avut cu președintele Trump au reconfirmat angajamentul SUA pentru securitatea regiunii, inclusiv a României și pentru apărarea colectivă”.
----------------------------
Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg a fost primit la Palatul Parlamentului.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, împreună cu Secretarul General al NATO, la deschiderea sesiunii plenare a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO).
Cei doi înalţi oficiali vor vizita Brigada Multinaţională NATO Sud-Est de la Craiova.
Mai mult, oficialul NATO are programate întâlniri cu premierul Mihai Tudose, cu ministrul Apărării şi cu preşedinţii celor două Camere.