Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Stilul de viață și sănătatea dentară: care este legătura

Stilul de viață și sănătatea dentară: care este legătura

Stilul de viață joacă un rol important în menținerea sănătății dinților. Alimentația haotică, viciile și stresul sunt cei mai importanți factori care își lasă amprenta asupra danturii tale.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Probabil ai observat și tu că oamenii care duc un stil de viață sănătos și activ se bucură de un zâmbet sănătos și frumos, în timp ce persoanele care consumă multe alimente dăunătoare, fumează mult și trăiesc într-un stres permanent nu doar că își ascund zâmbetul, însă nici măcar nu își manifestă intenția de a zâmbi. Iată cum poate influența fiecare factor sănătatea dentară!

Alimentația haotică – principala cauză de apariție a cariilor

Alimentele cu un conținut bogat de zahăr, dar și cele lipicioase reprezintă inamicii unei danturi sănătoase. În timp ce zahărul atacă smalțul, pâinea sau alimentele bogate în amidon se lipesc pe suprafața dinților și cresc riscul de apariție al cariilor. Dacă la această alimentație haotică se adaugă și o igienă orală precară, cariile evoluează rapid, iar dacă nu sunt tratate, distruge dintele până în punctul în care nu mai poate fi salvat. În acest punct, dintele trebuie extras și înlocuit cu un implant dentar, o intervenție de durată și costisitoare.

Fumatul – principala cauză de îngălbenire a dinților

Fumatul este unul dintre viciile cu efectele cele mai dăunătoare asupra organismului și implicit asupra dinților. Fumatul favorizează formarea tartrului și a parodontozei (cauza numărul 1 a pierderii dinților în România), crește riscul de apariție al cariilor, crește riscul de apariție al cancerului oral, provoacă îngălbenirea dinților și cauzează halenă (respirație neplăcută). Dacă nu ai renunțat încă la fumat, sfatul nostru este să începi să te gândești serios la eliminarea acestui viciu, înainte de a fi prea târziu. Pentru problemele dentare există soluții – de la tratarea cariilor, la detartraj și fatete dentare pentru corectarea culorii dinților, însă fumatul poate determina și apariția unor afecțiuni mult mai grave de sănătate, ale căror efecte te pot urmări întreaga viață.

Stresul – principala cauză de apariție a bruxismului

Stresul este considerată boala secolului și din păcate, își lasă amprenta și la nivelul danturii. Persoanele care trăiesc în fiecare zi în stres sunt mult mai predispuse la bruxism, cunoscut și sub numele de ”scrâșnirea dinților”. Bruxismul afectează rezistența dinților și duce la uzura lor, iar în cazurile mai grave, provoacă durere și chiar fracturi la nivelul dinților. Tratamentul pentru bruxism este folosirea unor gutiere (exact cum sunt cele întâlnite în cadrul aparatului dentar Invisalign) care să prevină uzura dinților.

După cum poți observa, stilul de viață influențează în mod direct sănătatea dinților tăi. Încearcă să adopți o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, să renunți la vicii și să preiei controlul asupra situațiilor stresante din viața ta, dacă nu vrei să ajungi din ce în ce mai des la medicul stomatolog.

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet