Antena 3 CNN Conținut plătit Ștefan Rădunescu (CJ Ilfov): "Fortul 13 Jilava se transformă în muzeu"

Ștefan Rădunescu (CJ Ilfov): "Fortul 13 Jilava se transformă în muzeu"

Consiliul Județean Ilfov a preluat în administrare Fortul 13 Jilava de la Penitenciarul Jilava. Monumentul istoric a fost construit la propunerea Regelui Carol I, ca parte a sistemului de apărare anti-otoman, și folosit de comuniști pentru a-i pedepsi pe ,,dușmanii poporului”. Construcția va fi transformată în muzeu, pentru ca generațiile următoare să cunoască istoria și poveștile celor care au fost duși la Fortul 13, astfel încât să aprecieze mai bine libertatea și dreptul la liberă exprimare, după cum a explicat vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu.

Fortul 13 Jilava, una dintre cele 18 fortificații din jurul Capitalei, urmează să fie consolidat și reabilitat complet. Va fi transformat în muzeu și, astfel, va putea fi valorificat din punct de vedere turistic, istoric și cultural.

,,Cred că tinerii și generațiile următoare ar trebui să cunoască istoria recentă a României, în special din perioada comunistă. Este foarte important, pentru ca greșelile trecutului să nu se mai repete. La Fortul 13 de la Jilava, unul dintre locurile în care au fost închiși cei care erau considerați dușmani ai regimului dinainte de 1989, a fost încarcerat și Mircea Ionescu Quintus, unul dintre liderii de marcă ai PNL. Consider că tinerii trebuie să afle poveștile celor care au fost duși la Fortul 13, pentru a putea aprecia mai bine valori precum libertatea și dreptul de a spune, fără teamă, ceea ce gândesc.” – Ștefan RĂDULESCU, vicepreședinte Consiliul Județean Ilfov .

Restaurarea și conservarea Fortului 13 Jilava vor fi realizate cu fonduri de la Consiliul Județean Ilfov și din alte surse bugetare. Lucrările ar urma să dureze aproximativ 5 ani.

În perioada 1870-1890, la solicitarea Regelui Carol I, au fost construite 18 forturi în jurul Bucureștiului, ca sistem de apărare în cazul unui atac otoman. Până la 1907, Fortul 13 a fost folosit ca garnizoană militară și pentru a depozita muniții.

Pe timpul regimului comunist, aici erau aduși cei care se împotriveau puterii de la acea vreme. Deținuții intrau printr-un tunel unde erau așteptați de gardieni, care îi loveau cu bâtele. Apoi, oamenii erau percheziționați, dezbrăcați la piele și duși în celule. De cele mai multe ori, cei abia ajunși aici dormeau direct pe ciment, în celulele supraaglomerate.

În timpul Revoluției din decembrie 1989, zeci de manifestanți arestați pe străzile Capitalei au fost bătuți și duși cu dubele la Jilava. În Fortul 13, au fost încarcerate 63 de persoane într-o încăpere de doar 15 mp. Fortul fusese abandonat începând cu anii ’70, odată cu construirea actulului Penitenciar Jilava.

Evenimentele și activitățile care păstrează tradiția și moștenirea culturală a județului Ilfov, care au rolul de a educa tinerele generații și de a promova valorile autentice, sunt realizate de Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în colaborare cu centrele culturale ilfovene. Eforturile CJCPCTI de a păstra și transmite mai departe moștenirea culturală a județului Ilfov reprezintă o investiție în viitorul unei comunități conectate la rădăcinile sale.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile