Niciun aliment nu va mai fi vândut în România fără înregistrare sanitar-veterinară. Guvernanţii vor să înăsprească regulile pentru afacerile de familie. Cine îşi comercializează producţia proprie are nevoie de aviz. În registru vor fi trecuţi toţi producătorii de legume, fructe, pâine, crescătorii de păsări sau micile ferme de lapte.
Petre Bolocan este legumicultor de peste 20 de ani. Şi până acum, nicio autoritate nu a fost interesată să-i verifice roşiile pe care le vinde într-o piaţă din Capitală. Astăzi, a aflat că trebuie să se înscrie într-o bază de date a Direcţiei Sanitar-Veterinară.
În propunerea directorului ANSVSA, vor fi înregistraţi toţi producătorii care au afaceri de familie şi care vor să comercializeze legume, fructe, peşte, ouă, lapte sau miere de albine în cantităţi limitate.
În prezent, doar cei care produc şi vând cantităţi mari au nevoie de autorizaţie sanitar-veterinară. Astfel, pe piaţă ajung de multe ori şi produse care nu au fost niciodată verificate, iar clienţii sunt nevoiţi să meargă pe încredere.
Autorităţile spun că odată luaţi în evidenţă, micii producători vor fi mai uşor de controlat. Ordinul se află în dezbatere publică şi ar putea intra în vigoare din septembrie.
Sursa: Observator