Un procent socant de 70% dintre soferi folosesc smartphone-ul in timp ce se afla la volan, 61% trimit mesaje, 27% recunosc ca verifica Facebook-ul, 17% isi fac selfie-uri, iar 10 procente sunt angajate in videoconferinţe, prin Skype sau FaceTime, se arata intr-un studiu realizat de AT&T, in 2015.
Specialistii sunt de parere ca aceste cifre sunt ingrijoratoare, iar utilizarea telefonului mobil in timpul sofatului a devenit una dintre cele mai grave cauze de producere a accidentelor grave. Potrivit psihologului Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii, folosirea telefonului mobil a devenit o dependenta sau o obsesie, iar ca orice obsesie, nesatisfacarea ei in orice conditii, poate genera o oarecare stare de sevraj. “Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru, din pacate, avem impresia ca daca nu verificam mobilul des sau foarte des, pierdem ceva foarte important si ne simtim un pic agitati, avem o stare de discomfort, iar la unele persoane apar chiar si momente de panica foarte accentuate”, declara psihologul Dan Ivanescu.
Totodata, specialistul recomanda persoanelor care au devenit dependente de utilizarea telefonului mobil ca, macar o zi pe saptamana, sa nu il luam cu noi sau sa il tinem in sertar, in cazul in care stam acasa. “Putem combate aceasta obsesie sau dependenta ca pe oricare alta. Daca incercam sa ne lasam de fumat, pur si simplu incercam sa tinem tigarile cat mai departe de noi, pentru a nu exista tentatia. Asa se intampla si in cazul dependentei de telefon. Daca vom tine departe de noi mobilul, macar o zi pe saptamana, in timp vom constata ca aceasta dependenta a disparut si ca se poate trai la fel de bine si fara utilizarea exagerata a telefonului”, declara specialistul Ivanescu.
In contextul in care Romania ocupa locul 2 in U.E., potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, in ceea ce priveste numarul de morti din accidente rutiere, cu o rata de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, psihologul Dan Ivanescu afirma ca autoritatile competente ale statului trebuie sa-si faca datoria si sa ii opreasca mai des pe cei care vorbesc la telefon in timp ce conduc si sa aplice amenzi suficient de mari cat sa fie mai putin atractiv vorbitul la telefon.