Informația a fost comunicată de agenția spațială rusă, Roscosmos, și confirmată de agenția spațială americană, NASA.
"În urmă cu cinci minute, ISS a evitat întâlnirea cu resturile rachetei de transport Pegasus", a spus vineri dimineață șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin.
El precizase anterior că manevrele de evitare a rămășițelor rachetei lansate în 1994 erau planificate la ora 10:58, ora Moscovei (ora 9:58 în România).
Orbita ISS a fost ajustată cu ajutorul propulsoarelor transportorului rusesc MS-18 Progres, cuplat la stația spațială.
Potrivit Roscosmos, în decurs de 160,9 secunde, altitudinea orbitală a ISS a scăzut cu 310 metri
Centrul Spațial Johnson din Houston a confirmat că manevra de evitare s-a desfășurat conform planificării.
O "plimbare spațială" planificată marți a avut loc joi, înaintea manevrei de evitare
În cursul acestei săptămâni, NASA a amânat o ieșire în spațiu, programată inițial pentru marți, după ce a fost alertată cu privire la posibilitatea unei coliziuni între ISS și deșeurile spațiale.
Cu câteva ore înainte de misiunea în afara ISS, NASA a comunicat că a decis să amâne ieșirea în spațiu "din cauza lipsei oportunităților de a estima riscurile în mod corespunzător".
La momentul respectiv, nu era clar dacă alerta se referea la resturile create de distrugerea voluntară, de către Rusia, a unui satelit propriu în cadrul unui test militar, desfășurat în urmă cu două săptămâni.
NASA și Pentagonul au protestat atunci, susținând că testul militar rus a pus i-a pus în pericol pe cei șapte astronauți aflați în prezent pe ISS.
Aceștia au fost nevoiți să-și îmbrace costumele spațiale în eventualitatea unui impact care ar fi putut avaria și depresuriza stația.
Misiunea amânată în exteriorul ISS a fost executată cu succes două zile mai târziu, precizează CNN.
Joi, astronauții Thoms Marshburn și Layla Barron au înlocuit o antenă de comunicații defectă și au îndeplinit și alte sarcini, pe parcursul unei ieșiri în spațiu de șase ore și jumătate.
Aflată pe orbită circumterestră joasă, Stația Spațială Internațională este în exploatare de 21 de ani.