Antena 3 CNN Externe Primul stat din Uniunea Europeană și NATO care se declară de acord cu Emmanuel Macron și spune că ar trimite soldați în Ucraina

Primul stat din Uniunea Europeană și NATO care se declară de acord cu Emmanuel Macron și spune că ar trimite soldați în Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:03 28 Feb 2024 Modificat la 18:03 28 Feb 2024

Letonia a comunicat, miercuri, că nu se opune desfășurării unor trupe occidentale în Ucraina, în condițiile în care marii aliați ai Kievului - SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania - dar și alți parteneri mai mici au respins această variantă.

"Letonia continuă să examineze diferite modalități de consolidare a sprijinului pentru Ucraina.

Dacă aliații NATO ajung la un acord pentru desfășurarea de trupe în Ucraina, Letonia ar lua în considerare să participe", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului leton al Apărării, citat de presa internațională.

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut luni declarația care a agitat apele în rândul țărilor din UE și NATO.

La finalul unei conferințe internaționale de susținere a Ucrainei la care au participat, la Paris, circa 20 de șefi de stat și de guvern, Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina.

Liderul de la Elysee a explicat că "nimic nu poate fi exclus" și că "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câștige acest război".

Perspectiva evocată de Macron a fost invalidată nu doar de statele occidentale, în mod individual, ci și de Alianța Nord-Atlantică.

"NATO și aliații săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014, iar sprijinul a fost intensificat după invazia rusă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina", au arătat oficialii alianței.

Statele baltice, ajutor masiv pentru Ucraina, raportat la propriul PIB

Împreună cu celelalte două state baltice ex-sovietice Lituania şi Estonia, Letonia oferă Ucrainei în războiul cu Rusia cel mai substanțial ajutor raportat la propriul PIB.

Concret, guvernul de la Riga alocă o sumă care echivalează 1,1% din Produsul Intern Brut al țării. 

Cifre similare se regăsesc în Lituania, cu 1,4% și Estonia, 1,3%.

De asemenea, cele trei state baltice au cerut la Bruxelles cele mai radicale sancțiuni împotriva Rusiei, iar Letonia a propus interzicerea totală în UE a importurilor de cereale din Rusia.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole