Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Statul român a pus lacătul pe o fabrică emblematică din România | Consiliul judeţean din Cluj s-a dat singur în judecată

Statul român a pus lacătul pe o fabrică emblematică din România | Consiliul judeţean din Cluj s-a dat singur în judecată

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:06 08 Noi 2022 Modificat la 19:09 08 Noi 2022

Ar fi vorba, spun unele surse, despre interese imobiliare majore pentru locul pe care se află fabrica.

S-a ajuns atât de departe încât Consiliul Județean s-a dat singur în judecată ca să pună mâna pe un spațiu al fabricii.

Fabrica Clujeana a fost cumpărată de Consiliul Județean Cluj în 2018 pentru a o salva din insolvență.

De atunci și până în prezent, fabrica a reușit să revină pe linia de plutire, ba chiar făcuse și profit.

[GAL layout="5"]

În 2019 veniturile provenite din vânzarea produselor Clujeana au crescut cu 136 % față de anul precedent.

"Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulase niște datorii destul de mari.

În momentul respectiv, Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.

În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților", a explicat Călin Oancea, director Clujana.

Prima idee de reorganizare a fost deschiderea mai multor sucursale în țară, idee care nu a mers conform planurilor.

"Din păcate, planul s-a dovedit nu a nu fi foarte benefic, în sensul că nefiind producție ca să vină din urmă, nu prea aveai ce vinde în acele magazine și întrucât toate erau pe minus, am decis închiderea lor din iunie și iulie 2020. Erau la Bistrița, la Sibiu și la Oradea", a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Acum Consiliul Județean a cerut eliberarea făbricilor pe care le cumpărase cu câțiva ani în urmă. Motivul ar fi datoriile pe care le-a acumulat Clujana.

"În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația.

În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm", a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

A fost organizată o ședință în cadrul Consiliului Județean cu scopul de a găsi soluții pentru fabrică.

"Finanțare de către Consiliul Județean. Acolo și noi am încercat de-a lungul celor doi ani şi jumate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit o cadru legal de finanțare.

Solicitare a falimentului ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele.

Şi a treia, privatizarea în luna decembrie. Vom avea o AGA (n.r. adunările generale ale acționarilor/asociaților) unde vom solicita faliment.

Mă rog, dacă între timp fi un cumpărător n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile", a mai spus directorul Clujana.

Acum linia de producție a fost oprită din cauza lipsei de spațiu unde să-și desfășoare activitatea.

Deși acționar majoritar, Consiliul Județean nu a oferit niciun punct de vedere referitor la situația companiei.

Etichete: fabrica statul roman
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole