Lansarea a avut loc joi, în jurul orei 15:32, ora României, din locația Starbase situată în Texas.
Presa internațională relatează că propulsorul Super Heavy și modulul Starship nu s-au separat la momentul stabilit iar explozia s-a produs deasupra Golfului Mexic, la patru minute de la desprinderea de rampă.
Testul de zbor de joi a avut loc fără echipaj uman.
Citește și: Prima lansare a Starship, cea mai mare rachetă din lume, a fost amânată
"Starship tocmai a experimentat ceea ce noi numim o dezmembrare rapidă, neplanificată", a comunicat compania SpaceX - care a construit racheta - într-un mesaj pe Twitter.
Testul de joi prevedea reintrarea în atmosferă și aterizarea în apropiere de Hawai a acestui ansamblu spațial, care face parte din categoria lansatoarelor grele, fiind capabil, în mod teoretic, să plaseze pe o orbită circumterestră peste 100 de tone.
De Starship se leagă multe speranțe privind proiecte cosmice importante - inclusiv cele vizând revenirea oamenilor pe Lună și viitoarele misiuni pe Marte - iar componentele sale ar urma să poată fi recuperate și refolosite integral.
Elon Musk spune că o nouă testare a ansamblului Starship va avea loc "în câteva luni"
Fondată de miliardarul Elon Musk, compania SpaceX este cunoscută pentru ritmul accelerat al testelor în procesul de dezvoltare a rachetelor, precum și pentru incidentele numeroase soldate cu distrugerea acestor vehicule spațiale.
Compania susține că astfel de incidente reprezintă cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de a colecta date, o abordare care plasează SpaceX la polul opus în raport cu Agenția Spațială americană, NASA, adepta testelor lente, metodice și sigure.
După eșecul de joi, Elon Musk i-a felicitat pe cei din compania sa într-un mesaj pe Twitter, în care a scris că echipa Starship "a învățat multe" în vederea pregătirii pentru următoarea lansare de test, ce ar urma să se petreacă în câteva luni.