Antena 3 CNN Actualitate Starlink, serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, a început să preia comenzi din România, la un preţ de 529 de lei pe lună

Starlink, serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, a început să preia comenzi din România, la un preţ de 529 de lei pe lună

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 10:37 08 Apr 2022 Modificat la 15:13 08 Apr 2022

Românii vor avea internet de la sateliţii lui Elon Musk.  

Serviciul a devenit disponibil şi în ţara noastră, dar va fi operaţional abia de anul viitor. Comenzi se pot face deja: costă în total peste 4.000 de lei, preţ în care sunt incluse partea de hardware, livrarea şi taxa lunară de 529 de lei.

Serviciul e potrivit mai ales persoanele care trăiesc în zone izolate sau în localităţi unde acoperirea 4G şi 5G e slabă şi nu există fibră.

Un alt segment de public este cel al persoanelor de pe platforme marine, al celor care stau la mare altitudine în munţi - se mai arătă pe siteul providerului.

România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, dar venirea Starlink ar aduce avantaje pentru zonele defavorizate.

Autorizat în România în urmă cu o lună, pe 4 martie, Starlink, serviciul de internet prin satelit lansat de o companie deţinută de antreprenorul american Elon Musk, a început să preia comenzi de la clienţii locali.

Preţul este de 529 de lei pe lună, livrarea echipamentelor de conectare costă 410 lei iar kitul în sine 3.200 de lei. Vitezele maxime promise sunt de 250 Mbps pentru download şi de 20 Mbps pentru upload, abonamentul neavând şi limite pentru traficul lunar de date, conform Ziarul Financiar.

Sabin Sărmaş, președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicații, a explicat într-o postare pe Facebook, ce beneficii are un astfel de sistem de internet pentru România.

"Înseamnă că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit.

Însuși Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurilor cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social.

Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu.

Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte - sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.

Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți.

Beneficiile? Nenumărate", a precizat Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților, pe pagina sa de Facebook.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole