Parlamentul European a organizat, miercuri, o dezbatere cu tema „Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”.
Traian Ungureanu, Grupul Partidului Popular European
Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul din care fură? Normele europene nu spun că un guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele. Prima decizie a Guvernului a modificat legi pentru infracţiunile liderilor”.
Ungureanu a subliniat însă că ideea de a lega respectarea statului de drept de fondurile europene este greşită, pentru că ar însemna pedepsirea cetăţenilor, şi nu a Guvernului.
Maria Grapini, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și a Democraților
Las limbajul la o parte, dar vă întreb: dvs. recunoașteți Constituția României? Articolul 61 spune foarte clar că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare. Legile justiției au fost trecute prin Parlament după o dezbatere publică de luni de zile sau nu?
Mircea Diaconu, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa
Şi eu sunt îngrijorat de statul de drept din România. Cred că are probleme. În ultimii ani au fost interceptați mii de români în baza mandatului de siguranță națională, inclusiv candidați la alegeri. Vreau independența justiției, dar mai ales a României
Europarlamentarul britanic Claude Moraes
Ar fi fost bine ca ministrul Justiției să poată răspunde în detaliu, dar sunt de acord cu regulile stabilite. Trebuie să înțelegem care sunt problemele nerezolvate. România a dat dovadă de dorință de a avea un dialog instituțional viabil.
Monica Macovei, Conservatori și reformiști
Românii au strigat în stradă 'Vrem justiție, nu corupție!" (...) La noi prezumția de nevinovăție este mult mai protejată decât prevede directiva. Să uităm această minciună. Ce vor să facă prin modificările codurile penale? Este foarte important, pentru că va fi afectată cooperarea judiciară. Spre exemplu, vor ca o persoană să fie investigată numai după ce persoana a fost înștiințata că este anchetată.
Renate Weber, ALDE
O societate reactionează la dezbateri, este ceva benefic. Firesc este să ne uităm cu toți la mecanismele instituționale pe care o țară le are de a adopta legi. În România. aceste mecanisme există și functionează.
În România avem o Curte Constituțională care este independentă, avem președintele României care face un control de oportunitate. Asta nu exclude evaluarea unei legislații de către Comisia de la Veneția pentru că ceea ce este dorit este o legislație în folosul cetățenilor români.