Adunarea Naţională a Franţei a aprobat, în noaptea de marţi spre miercuri, prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în vigoare în Franţa, la şase zile după atentatul ce a făcut 84 de morţi la Nisa, într-un climat politic înveninat de acuzaţii de laxism în lupta antiteroristă lansate de opoziţie, relatează AFP.
Aşa cum a cerut o parte a dreptei, articolul proiectului de lege pentru a prelungi starea de urgenţă cu şase luni, până la sfârşitul lui ianuarie 2017, a fost adoptat prin vot cu mâna ridicată de deputaţi.
Textul urmează acum să treacă la Senat unde va fi dezbătut miercuri.
Guvernul a planificat iniţial această prelungire, prezentată ca un "răspuns puternic" la terorism de prim-ministrul Manuel Valls, pentru o perioadă de trei luni.
Acest regim ce facilitează percheziţiile este în vigoare de la atacurile jihadiste din 13 noiembrie 2015 la Paris. Este pentru prima dată de la războiul din Algeria (1954-1962) când acest regim excepţional a predominat aproape opt luni şi starea de urgenţă durează atât de mult în Franţa, notează France Presse.
Calificat drept "fatalist" de criticii săi, premierul socialist Manuel Valls a avertizat că Franţa s-ar putea aştepta la "alte atacuri" şi "la alţi oameni nevinovaţi ucişi", într-un discurs marţi seară în faţa deputaţilor.