Antena 3 CNN Externe Stare de asediu în Bangladesh. 73 de oameni au murit în timpul unor manifestaţii antiguvernamentale masive

Stare de asediu în Bangladesh. 73 de oameni au murit în timpul unor manifestaţii antiguvernamentale masive

de Roxana Mihăiescu    |   

Cel puţin 73 de oameni au murit şi alte sute de persoane au fost rănite în confruntările care au avut loc duminică în Bangladesh. Poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa zecile de mii de protestatari care cereau demisia premierului Sheikh Hasina, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Guvernul a declarat duminică, începând cu ora locală 18.00, stare de asediu pe termen nelimitat la nivel naţional, fiind prima dată când ia o astfel de măsură de când au început protestele, luna trecută. Totodată, autoritățile au declarat o vacanță generală de trei zile începând de luni.

De asemenea, tulburările au determinat guvernul să oprească serviciile de internet. 

Situația actuală reprezintă cel mai mare test pentru regimul de 20 de ani al lui Hasina.

Criticii lui Hasina și grupurile pentru drepturile omului au acuzat guvernul de utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor, acuzație pe care atât ea, cât și miniștrii săi, o neagă. 

Protestele s-au extins pe marile autostrăzi, iar studenții manifestanți au început un program de non-cooperare pentru a forța demisia guvernului. Violențele s-au răspândit rapid în întreaga țară.

„Cei care protestează pe străzi în acest moment nu sunt studenţi, ci terorişti care încearcă să destabilizeze naţiunea", a declarat Hasina după o reuniune a Comitetului pentru securitate naţională, la care au participat şefii armatei, marinei, forţelor aeriene, poliţiei şi altor agenţii.

„Fac apel la concetăţenii noştri să îi înăbuşe pe aceşti terorişti cu mână forte”, a mai spus aceasta.

Birourile partidelor de guvernământ și comisariatele de poliție au fost luate în vizor de manifestanți.

Bijoy Bosak, un oficial al poliției, a declarat că doisprezece polițiști au fost omorâți în bătaie în districtul Sirajganj din nord-vestul țării.

În capitala Dhaka, cel puțin opt persoane, inclusiv doi studenți și un lider al partidului de guvernământ, au fost ucise, iar zeci de oameni au fost răniți în urma ciocnirilor violente, potrivit poliției și martorilor.

În districtul central Munsiganj, doi muncitori în construcții au fost uciși în drum spre locul de muncă, iar 30 de persoane au fost rănite într-o confruntare între protestatari, poliție și activiști ai partidului de guvernământ, au declarat martorii.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile