Antena 3 CNN Actualitate Stare de alertă ridicată din 9 martie. Ministrul Sănătăţii anunţă dacă mai este obligatorie masca de protecţie

Stare de alertă ridicată din 9 martie. Ministrul Sănătăţii anunţă dacă mai este obligatorie masca de protecţie

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 15:17 08 Mar 2022 Modificat la 17:18 08 Mar 2022

”Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele, dar, în egală măsuriă, voi face referire și la recomandările noastre profesionale, care sunt legate de modul în care înțelegem noi lucrurile.

Practic, prudența și responsabilitatea individuală cred că sunt principalele atribute ale perioadei următoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Restricții ridicate

”În primul rând utilizarea măștii, atât în spații exterioare, cât și interioare nu va mai fi obligatorie.  Purtarea măștii este necesară, dar nu va mai fi obligatorie. Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații, fie că vorbim despre instituții, spații comerciale. Nu vor mai exista limite în privința orarului. La nivelul legislației, care reglementează călătoriile, certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.

Totuși, sunt niște lucruri pe care trebuie să vi le spun și pe care le recomandăm cetățenilor legat de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru. Recomandarea este să se consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea aceasta de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic pentru orice persoană care călătorește” a spus Rafila.

Recomandările Ministerului Sănătății

”O să vă prezint măsurile pe care le recomandăm cu tărie și aș vrea să le promovați și dumneavoastră pentru că principalul nostru scop, răspunderea noastră profesională este protejarea cetățenilor. 

Noi ne găsim în situația unei transmiteri comunitare și chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuși 5.000 de cazuri pe zi, cât au fost azi, o incidență de 14 la mie și 100 de decese sunt niște cifre care ne îndeamnă să fim prudenți în perioada următoare și să continuăm acest trend descendent și să nu ajungem la o nouă creștere. 

Purtarea măștii de protecție, continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, precum piețe, în mijloacele de transport în comun, în mijloacele închise, inclusiv în unitățile sanitare și nu mă refer la personalul medical care oricum trebuie să o utilizeze, în grădinițe, în școli și universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic cât și pentru elevi. 

De asemenea, evitarea spațiilor aglomerate, fie că sunt închise sau deschise rămâne o recomandare de luat în seamă. Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, rămân valabile”, a mai spus ministrul Sănătății. 

Ce se întâmplă cu persoanele care au simptome

”În cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire, testarea, prezentarea la un medic de familie sau la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de Primiri Urgențe sunt importante pentru a putea fi evaluate. 

Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet de responsabilitate individuală, cu efect asupra siguranței și a comunităților în care ne desfășurăm activitatea”, spune Rafila. 

Izolarea și carantinarea

”Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeași recomandare și pentru alte tipuri de afecțiuni. Sigur că este diferență acum, pentru că izolarea nu va fi dublată de control. Acel control al izolării va dispărea. Dar asta nu înseamnă că dacă avem simptome trebuie să împrăștiem virusul. 

În ceea ce privește carantina, acolo procesul de evaluare a legislației continuă și în acest moment și așteptăm să găsim o soluție legată de carantină, dacă ea va continua sau nu și în ce condiții.

Cum vor funcționa spitalele

În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează și primește concediu de la medic”, a anunțat ministrul. 

”Spitalele vor funcționa în sistem combinat, unitățile sanitare care au tratat și până acum pacienți COVID vor trata în continuare, avem totuși 5.000 de pacienți. Dar pe măsură ce numărul de pacienți va scădea și activitatea spitalelor se va relua cu tot cu profilul pe care îl are fiecare unitate sanitară încât să existe un proces gradual de reîntoarcere la normalitate”, a conchis ministrul. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole