Autorităţile din municipiul Orşova au declarat stare de alertă în perioada 8-18 martie din cauza neridicării deşeurilor menajere de la populaţie din data de 6 ianuarie, a declarat marţi, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea.
Acesta a convocat o şedinţă pentru a analiza rapoartele grupurilor de suport tehnic compuse din specialişti ai autorităţilor sanitare, veterinare şi pentru situaţii de urgenţă, întocmite în municipiul Orşova, documentele respective având sarcina de a determina parametrii necesari care să ateste iminenţa izbucnirii unei situaţii de urgenţă generată de epidemii/epizootii ca urmare a neridicării deşeurilor menajere provenite de la populaţie şi care erau depozitate ilegal în diferite zone din oraş.
„Întrucât reprezentanţii instituţiilor care au participat pe teren la identificarea unor soluţii concrete nu au exclus pericolul la care este expusă populaţia datorită deşeurilor necolectate, am fost de acord cu hotărârea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Orşova pentru declararea stării de alertă în perioada 8 -18 martie, conform articolului 4, aliniatul 1, litera b şi aliniatele 2-5, articolului 24 litera c din OUG nr. 21/2004 privind sistemul naţional de management al situaţiilor de urgenţă”, a afirmat Drăghiea.
El a arătat că, în urma măsurii respective, autorităţile locale din Orşova au obligaţia ca în zece zile să informeze populaţia în legătură cu graficul şi modul de ridicare a deşeurilor menajere, să identifice soluţiile cele mai eficiente şi rapide de colectare şi ecologizare a perimetrelor în care deşeurile au fost depozitate.
În context, consilierul local Adrian Cican a precizat, pentru Agerpres, că volumul de deşeuri menajere neridicate din Orşova se ridică la aproximativ 800 de tone, cantitate care trebuie colectată şi transportată la un depozit ecologic autorizat din judeţul Mehedinţi.