Antena 3 CNN Actualitate Protocolul secret dintre SRI și Parchetul General a fost publicat. Documentul declasificat

Protocolul secret dintre SRI și Parchetul General a fost publicat. Documentul declasificat

3 minute de citit Publicat la 11:32 30 Mar 2018 Modificat la 11:32 30 Mar 2018

Serviciul Român de Informaţii a publicat vineri pe site Protocolul de colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale.

Pe 16 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va solicita desecretizarea de către Ministerul Public - DNA a protocoalelor încheiate cu SRI.

Ulterior, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi-a exprimat disponibilitatea pentru desecretizarea protocolului cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anunţul a fost făcut pe 19 martie de preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

PROTOCOLUL SRI - PARCHETUL GENERAL

"Eu consider că nu veţi avea surprize citind acest protocol, pentru că veţi constata (...) că în acest protocol şi în preambulul său se vorbeşte despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituţii atunci când aplică legea, se vorbeşte despre drepturile şi libertăţile cetăţenilor, care trebuie respectate. În acest protocol sunt invocate decizii ale CSAT (...) şi nu cred că veţi găsi ceva ilegal. Dacă cineva, oricare, din ambele părţi, a făcut vreodată, în activitatea sa, ceva ilegal, acest lucru ar trebui, de îndată, să ajungă pe masa procurorilor", a declarat Marincea.

El a precizat că, după decizia 51/2016 a Curţii Constituţionale a României, protocolul de colaborare între SRI şi Parchetul General nu s-a mai aplicat.

Purtătorul de cuvânt al SRI a explicat şi în ce au constat "echipele mixte" care au funcţionat în baza protocolului de colaborare.

"E foarte interesant că termenul de 'echipă mixtă' (...) nu a apărut în 2009, odată cu semnarea acestui protocol, prima oară acest termen a fost folosit într-o hotărâre a CSAT înainte de 2005. (...) Acest termen a născut foarte multe controverse, pentru că foarte mulţi oameni şi-au imaginat că ofiţerii SRI ar fi putut să-şi depăşească atribuţiile. Însă ofiţerii SRI, într-o echipă mixtă, furnizau informaţii, potrivit legii, procurorilor, iar procurorii cu acele informaţii, tot potrivit legii, trebuiau să producă probe, pe care să le furnizeze ulterior instanţelor de judecată", a precizat Marincea.

El a prezentat şi motivul pentru care protocolul încheiat cu Parchetul General, ca şi alte protocoale de colaborare încheiate între SRI şi diferite instituţii ale statului, a fost clasificat.

"Potrivit legii (...), mijloacele şi metodele prin care acţionează Serviciul Român de Informaţii sunt informaţii clasificate. Ori ce să vedeţi, în protocoale, în aceste acorduri bilaterale, se vorbeşte despre mijloace şi metode pe care le foloseşte SRI în general. (...) Nu cred că este în interesul statului român ca mijloacele şi metodele pe care le foloseşte serviciul în acel acord bilateral să fie făcute publice. Din acest motiv sunt clasificate toate", a mai spus purtătorul de cuvânt al SRI.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi-a exprimat disponibilitatea pentru desecretizarea, în perioada următoare, a protocolului dintre SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat, pe 19 martie, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

"Am avut astăzi o discuţie cu directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Domnia sa m-a sunat şi mi-a spus că îşi exprimă toată disponibilitatea ca, în perioada imediat următoare, să purceadă la desecretizarea acelui protocol dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi-a exprimat dorinţa de a ne vedea la comisie înainte de a-l desecretiza pentru a discuta anumite aspecte care ţin de mecanisme interne ale SRI. Sunt elemente pe care dorim să le discutăm şi, după aceea, din partea SRI există toată această disponibilitate. Cred că este un lucru lăudabil în ceea ce priveşte actuala conducere a SRI", a spus Manda, la Parlament.

Întrebat în legătură cu comunicatul CSAT care preciza că nu poate desecretiza protocolul, Claudiu Manda a spus: "Am văzut comunicatul CSAT, am spus la momentul respectiv că este o abordare corectă că CSAT nu poate desecretiza. Noi am văzut şi decizia CSAT care spune clar că nu obligă sau nu stabileşte că ar trebui să existe protocoale între aceste instituţii. Nu am intrat în detalii cu domnul Hellvig despre o posibilă discuţie cu cineva, indiferent dacă vorbim de preşedintele României. Domnia sa m-a înştiinţat de această intenţie a SRI şi de intenţia de a ne vedea la comisie înainte de a se face public acest protocol".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat pe 16 martie că va solicita desecretizarea de către Ministerul Public - DNA a protocoalelor încheiate cu SRI.

Știre inițială: Mihai Gâdea  anunțase de altel în emisiunea Sinteza Zilei că, vineri la prânz, va apărea pe siteul Parchetului General, dar și pe cel al SRI, protocolul secret semnat în 2009, între Parchetul General și SRI.

Protocolul a fost semnat de Laura Codruța Kovesi și George Maior.

Toate aceste lucruri se întâmplă după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut în mod public desecretizarea acestor protocoale.

 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole