Antena 3 CNN International News Sri Lanka se confruntă cu cel mai grav dezastru ecologic din istoria sa

Sri Lanka se confruntă cu cel mai grav dezastru ecologic din istoria sa

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 15:20 02 Iun 2021 Modificat la 15:20 02 Iun 2021

Sri Lanka se confruntă cu cel mai grav dezastru ecologic din istoria sa după ce o navă de marfă care transporta substanțe chimice a luat foc în largul coastei, vărsând microplastice peste plajele curate ale țării și ucigând vieți marine.

Incendiul de pe MV X-Press Pearl, o navă înregistrată în Singapore, a izbucnit pe 20 mai, iar de atunci autoritățile nu au reușit să stingă focul. Marina din Sri Lanka și garda de coastă indiană încearcă să reducă flăcările de mai bine de 10 zile.

Echipajul de 25 de persoane a fost evacuat, dar operațiunea de stingere a focului a fost complicată din cauza vântului musonic și a faptului că încărcătura era extrem de inflamabilă și otrăvitoare.

Nava transporta 25 de tone de acid azotic, hidroxid de sodiu și alte substanțe chimice periculoase, precum și 28 de containere cu materii prime folosite la fabricarea pungilor de plastic. De asemenea, avea mai mult de 300 de tone de combustibil în rezervoare.

Oficialii se tem că odată cu deversarea substanțelor chimice vor distruge litoralul din Sri Lanka, inclusiv stațiunile turistice populare Negombo și Kalutara, unde plajele au fost acoperite cu microplastice, iar o pată uriașă de petrol este vizibilă în ocean. Problema cea mare sunt reziduurile, compuse din mici peleți de plastic, care s-au răspândit deja și în zona altor orașe de pe coasta de vest a statului insular.

Locuitorilor li s-a spus să nu atingă resturile, deoarece ar putea fi foarte toxice, iar pescuitul a fost interzis pe o rază de 50 de mile față de navă.

Substanțele chimice s-au scurs în mare și au contaminat apa, provocând daune ecologice recifelor de corali, lagunelor și mangrovelor. Ar putea fi nevoie de zeci de ani pentru repararea pagubelor.

Mii de angajați ai armatei în echipament de protecție au fost trimiși într-o operațiune de curățare pentru a îndepărta stratul gros din plastic și deșeurile chimice care au început să acopere țărmurile.

Deși oficialii au spus că în mare parte focul a fost stins, în continuare au avut loc explozii, iar în weekend s-au văzut nori de fum gros și flăcări pe nava acostată la nouă mile de Colombo.

Guvernul a transmis că dezastrul va fi anchetat, iar poliția urmează să îi interogheze pe căpitanul navei și pe membrii echipajului.

Autoritățile cred că dezastrul a fost cauzat de o scurgere de acid azotic.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole