Antena 3 CNN Actualitate Justiție SRI a publicat protocolul cu Parchetul General şi Instanţa Supremă. Ce conține textul înțelegerii secrete

SRI a publicat protocolul cu Parchetul General şi Instanţa Supremă. Ce conține textul înțelegerii secrete

1 minut de citit Publicat la 12:46 18 Iun 2018 Modificat la 12:46 18 Iun 2018

SRI a declasificat protocolul de cooperare între Serviciu și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Documentul cuprinde cadrul legal pentru gestionarea informaţiilor din procedurile de emitere a mandatelor de securitate naţională.

Protocolul este semnat de directorul SRI de la acea vreme, George Maior, de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general la acel moment şi de fostul preşedinte al instanţei supreme, Nicolae Popa.

„Procedura de declasificare a protocolului de cooperare între SRI și PICCJ, lansată la finalul lunii mai de directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, s-a încheiat astăzi cu publicarea documentului.

S-a avut în vedere faptul că protocolul nu mai conține niciun fel de date sau informații care să pună în pericol securitatea națională a României, așa cum este definită astăzi de legislația în vigoare și de recentele hotărâri în materie ale Curții Constituționale a României.

Principalul subiect tratat în cadrul protocolului se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională.

Semnarea protocolului a fost făcută ca urmare a emiterii unei solicitări cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor două instituții încheierea unui acord reciproc de securitate, precum și dobândirea, de PICCJ, a unui certificat de acreditare de securitate.

În aplicarea dispozițiilor ORNISS, în anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020.

Astfel, scopul acordului fiind atins, acesta poate fi pus la dispoziția publicului”, potrivit unui comunicat al SRI. 

 

Etichete: SRI protocol
Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole