Antena 3 CNN Externe O criptomonedă inspirată de serialul Squid Game s-a prăbușit la scurt timp după lansare. Investitorii au pierdut milioane de dolari

O criptomonedă inspirată de serialul Squid Game s-a prăbușit la scurt timp după lansare. Investitorii au pierdut milioane de dolari

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 13:24 02 Noi 2021 Modificat la 13:24 02 Noi 2021

Numită Squid, această monedă virtuală și-a crescut valoarea cu mii de procente în ultimele zile, înainte de prăbușire.

Squid a fost popularizată drept criptomonedă "play to earn", care poate fi folosită pentru câștig în jocurile digitale și apoi preschimbată în alte devize mai convenționale.

Însă criticii fenomenului au arătat că investitorii n-au putut să revândă depozitele în Squid.

BBC notează că acest tip de înșelătorie este cunoscută în lumea monedelor ca "rug pull" (literal, "tragerea covorului" de sub picioare, n.r.).

O schemă "rug pull" presupune atragerea investitorilor de către promotorii acestui instrument, oprirea tranzacționărilor și fuga cu banii strânși astfel.

Se estimează că dezvoltatorii Squid au reușit să-i înșele pe investitori cu aproximativ 3,4 milioane de dolari.

Mărirea și prăbușirea criptomonedei Squid

Marțea trecută, Squid se tranzacționa pentru un cent.

În mai puțin de o săptămână, criptomoneda a ajuns la peste 2,85 dolari.

În prezent, valoarea Squid a scăzut cu 99,99%, indică BBC, care citează site-ul de specialitate CoinMarketCap.

Cei care au creat schema s-au folosit de informațiile privind lansarea unui nou joc online inspirat de serialul Netflix, care spune povestea unor oameni forțați să joace jocuri copilărești, dar cu final mortal, pentru bani.

Jocul inspirat de Squid Game ar urma să fie disponibil luna aceasta.

Conform dezvoltatorilor Squid, criptomoneda avea să poată fi utilizată și multiplicată în cadrul jocului online și, ulterior, să poată fi preschimbată.

Început promițător și final clasic: escrocii au dispărut cu banii

Însă experții în criptomonede au avertizat asupra indiciilor de înșelătorie, cel mai puternic fiind acela că, odată achiziționată, Squid nu putea fi revândută.

De asemenea, site-ul asociat Squid conținea numeroase erori de scriere și gramaticale. Site-ul nu mai este activ iar conturile social-media care promovau Squid au dispărut, la rândul lor. 

"Este una dintre numeroasele scheme prin care investitorii naivi individuali sunt atrași și exploatați de promotorii răuvoitori de criptomonede", explică Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell.

Investitorii sunt atrași cu perspectiva profitului rapid. Funcționează întotdeauna

Prasad arată că persoanele care cumpără criptomonede trebuie să fie atente la ce tranzacționează, în condițiile în care aproape că nu există o supraveghere a unui organism de reglementare în acest domeniu.

"De fapt, schemele deschise de tip 'pump and dump' (de umflare artificială a valorii unui activ mobiliar, n.r.) sunt agresive în lumea criptomonedelor, unde investitorii plonjează adesea cu ochii deschiși, sperând eventual că pot să profite de momentul favorabil, să facă profit rapid și să-și preschimbe deținerile înainte ca prețurile să se prăbușească", adaugă el.

Squid a fost disponibilă pe bursele descentralizate de criptomonede, între care PancakeSwap  și DODO.

Acestea permit cumpărătorilor să se conecteze direct cu vânzătorii, fără existența unei autorități centrale.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole