Peste 2,2 milioane de români poartă numele de Maria, Marian sau derivate ale acestor nume. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului aduce în discuție, an de an, și o controversă: spunem sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria?
Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, spune când este bine să le faci urări sărbătoriților.
Preotul Gabriel Cazacu: Le spunem la mulți ani tuturor Mariilor, Marinilor și tuturor derivatelor acestui numai frumos. Peste 2.200.000 de români astăzi sunt în sărbătoare și în bucurie, iar noi, alături de ei, le spunem „la mulți ani” pentru că Maica Domnului biruiește toate aceste legi ale pământului, ale firii. Maica Domnului rămâne Fecioară după naștere. Maica Domnului trăiește în viață curată, trăiește în smerenie, stă un pas în spatele Măntuitorului toată viața Mănduitorului, cât petrece pe pământ și după aceea, cu multă discreție, cu multă modestie, simțindu-și sfârșitul aproape, îi cheamă pe toți apostolii care propovăduiau Evanghelia până la marginile pământului, îi cheamă ca să fie prohodită. Și surpriză, peste trei zile, după ce este îngropată, apostolii găsesc mormântul gol, așadar este ridicată cu trupul la cer. Această sărbătoare se mai numește Paștele din mijlocul verii, pentru că este o sărbătoare foarte mare, foarte iubită de români, foarte iubită de întreaga creștinătate. Astăzi și Biserica Ortodoxă și Biserica Romană Catolică, deci toți creștinii, se bucură de acest praznic măreț al Maicii Domnului.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria
Preotul Gabriel Cazacu: Avem hramuri la multe mănăstiri, avem la mare sărbătoare aceasta a mării. La spunem la mulți ani și navigatorilor. Nu muncim astăzi, venim la biserică, astăzi cântăm Sfânta Liturghie și dăm de pomană, se vine la biserică cu roadele toamnei. Toamna deja își arată roadele și venim cu struguri, venim cu pere, cu mere pe care le binecuvintează preotul, după care le împărțim. După Sfânta Liturghie, mergem la masa de familie alături de cei dragi. Sunt mulți români veniți acasă în vacanță și îi îmbrățișăm și pe ei și ne exprimăm dorul și bucuria de a fi împreună în comuniune. Astăzi petrecem cu bucurie smerită. Sunt zile de sărbătoare, sunt mai multe zile de vacanță. Îi îndemnăm așadar pe telespectatorii noștri să trăiască această bucurie cu modestie, cu bucurie și cu speranța că Maica Domnului mijlocește pentru noi de acolo de sus, mântuire.
Ce nu ar trebui să facem în gospodărie de Sfânta Maria
Preotul Gabriel Cazacu: Ar trebui să nu lcurăm, să ne limităm la un minim. Udăm florile, dacă avem animăluțe, trebuie să avem grijă de ele pentru că este caniculă și trebuie să nu sufere de sete. Ar trebui șoferii să fie atenți la drum pentru că vedem cu îngrijorare foarte multe accidente pe drumurile țării și ar trebui să ne gândim să mergem mai încet, cu viteză mai modestă. Să ascultăm o rugăciune, să facem o rugăciune ca bunul D-zeu și îngerul nostru păzitor să ne păzească în călătoriile noastre și călătoriile noastre să însemne și pelerinaje. Acolo unde mergem să vizităm o biserică, o mănăstire, să lăsăm un pomelnic ca să fim pomeniți. Foarte important să fim pomeniți la Sfânta Liturghie, noi și cei dragi de-ai noștri. Să nu-i uităm pe cei mutați la Domnul și ei au nevoie de rugăciunea noastră. Să dăm de pomană, să facem fapte bune și să arătăm cu adevărați că suntem mesageri ai creștinătății.