Cu toate că la nivel mondial a existat o campanie de susținere a sportivului Navid Afkari, atât din partea familiei sale, cât și din partea oficialităților internaționale, autoritățile iraniene au decis printr-o, sentință definitivă, condamnarea acestuia la moarte.
În opinia autorităților iraniene, el se face vinovat de o crimă pe care ar fi comis-o prin înjunghierea unui paznic, în timpul protestelor anti-guvernamentale din Iran, în 2018.
Execuția lui Navid Afkari a avut loc în închisoarea Abel-Abad, din Shiraz.
La nivel internațional, cazul luptătorului a stârnit revoltă, inclusiv din partea președintelui american Donald Trump și a World Players Association (WPA) - Asociației Mondiale a Sportivilor, care au cerut expulzarea Iranului din sportul mondial, dacă sportivul nu va fi cruțat, iar execuția va continua.
Sportiv executat în Iran după ce a fost condamnat la moarte pentru crimă
„Fapta oribilă de executare a unui sportiv poate fi privită doar ca o respingere a valorilor umanitare care stau la baza sportului", a spus directorul WPA, Brendan Schwab, într-o declarație.
De-a lungul timpului, Navid Afkari și-a susținut nevinovăția, afirmând că sub tortură a fost nevoit să recunoască o crimă pe care nu a comis-o. Dar, Curtea Supremă Iraniană a menținut două pedepse cu moartea în cazul lui Afkari, condamnat pentru înjunghierea mortală a agentului de pază al unei companii producătoare de apă, Hassan Turkman, și pentru alte fapte, comise în timpul revoltelor anti-guvernamentale din 2018.
În imaginile prezentate de televiziune apare ceea ce pare să fie confesiunea scrisă a lui Afkari, însă el a afirmat în imagini care au circulat pe rețelele sociale, că a fost forțat, prin tortură, să semneze documentele respective.
Nu este singurul membru al familiei sale care a fost condamnat, alături de acesta frații săi, Vahid Afkari și Habib Afkari, au primit sentințe de 54 și de 27 de ani de închisoare, potrivit The Guardian.
Iranul este al doilea stat, după China, care execută cei mai mulți condamnați, deși, se confruntă cu sancțiuni economice aspre din partea ONU, UE sau SUA, dar și cu un număr mare de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus Sars-coV-2.