Antena 3 CNN Economic Split TVA, instrument pentru executarea silită. Ce urmări produce plata defalcată TVA

Split TVA, instrument pentru executarea silită. Ce urmări produce plata defalcată TVA

1 minut de citit Publicat la 10:14 19 Sep 2017 Modificat la 10:14 19 Sep 2017

De la 1 ianuarie 2018, statul va putea să execute silit firmele, chiar şi în cazul în care plata TVA datorat la buget s-a făcut la timp, susţin experţii Deloitte, citaţi de Profit.ro.

Aceasta este una din prevederile Ordonaţei prin care s-a instituit plata defalcată a TVA. Totodată, odată cu măsura split TVA şi persoanele impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate să achite, totuşi, taxa pe valoarea adăugată.

În aceste condiţii, specialiştii financiari atrag atenţia că plata defalcată a TVA va avea efecte negative în primul rând asupra firmelor care respectă legea, care vor fi astfel blocate sau nevoite să ceară falimentul.

Adrian Benţa, consultant fiscal, a explicat în emisiunea „Previziuni” ce urmări produce plata defalcată TVA.

„Sistemul de plată split TVA este o inovație românească, nicăieri în Europa nu se aplica, avem în Italia un sistem similar, dar numai pentru acele companii care vând statului italian și Polonia încaercă șu ea introducerea acestei măsuri, după ce au analizat-o vreo doi ani. Din punctul de vedere al celor care vor aplica split TVA, toate companiile sau persoanele fizice autorizate plătitoate de TVA vor aplica acest sistem, firmele neplătitoare de TVA îl vor aplica și ele în momentul în care își plătesc facturile către furnizorii plătitori de TVA, nu se aplică de persoana fizică obișnuită, persoana care se duce la raft și cumpără un produs nu va aplica split TVA și nuse aplică de PFA-urile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA. De exemplu, societatea ABC SRL cumpără de la societatea XYZ SRL un bun care valorează 1000 de le plus TVA 190, atunci prețul produslui de 1000 de lei va fi plătit în contul uzual, iar TVA aferent acestui produs va fi plătit într-un cont split TVA”, a declarat Bența.

 

 

 

 

 

Etichete: previziuni TVA
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole