Campania naţională de vaccinare a ajuns în ziua 18. În ultimele 24 de ore au fost imunizate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech 13.821 din domeniul medical, care se încadrează în specificul Etapei I de vaccinare. Unele centre de vaccinare însă, nu au mai aşteptat şi au imunizat la cerere și persoane care nu se încadrează în prima etapă.
Este cazul şi Centrului de Vaccinare de la Spitalul Județean Suceava care, marţi, avea 420 de doze de vaccin și 350 de persoane programate pentru imunizare. Pentru a nu pierde serul s-a decis ca imunizarea să se facă tuturor celor care doresc vaccinul, chiar dacă se încadrează sau nu în etapa 1 de vaccinare.
Situaţia a fost făcută publică de jurnalista Oaman Şlemco pe Facebook.
“M-au sunat astăzi mai mulți oameni ca să-mi spună că la Centrul de Vaccinare de la Spitalul Județean Suceava au putut să facă vaccinul anti-COVID și persoane care nu se încadrează în prima etapă.
M-am interesat și am aflat că aseară România a adoptat procedura europeană care spune că dintr-un flacon de vaccin de la Pfeizer poți să faci 6 doze, nu 5 câte erau anterior.
Ieri, Spitalul Suceava s-a trezit că are 420 de doze de vaccin și 350 de persoane programate la vaccinare.Ca să nu irosească dozele, a vaccinat și persoane doritoare care nu erau angajate în sistemul sanitar public sau privat”, a scris jurnalista Oana Şlemco pe Facebook.
Ea a detaliat apoi procedura de extragere a serului de imunizare din flacoane.
“Înainte să vă dați cu părerea, vă rog să citiți și instrucțiunile primite de DSP-uri cu privire la procedura de extragere a serului de imunizare din flacoane.
"După diluare, un flacon (0,45 ml) conține 6 doze a câte 0,3 ml. Pentru a extrage șase doze dintr-un singur flacon, trebuie utilizate seringi și/sau ace cu spațiu mort redus. Spațiul mort redus al seringii combinat cu spațiul mort redus al acului nu trebuie să depășească un volum de 35 microlitri.
Dacă se utilizează seringi și ace standard, este posibil să nu existe un volum suficient pentru a extrage a șasea doză dintr-un singur flacon. Indiferent de tipul de seringă și de ac: Fiecare doză trebuie să conțină 0,3 ml de vaccin.
În cazul în care cantitatea de vaccin rămasă în flacon nu poate furniza o doză integrală de 0,3 ml, flaconul și orice volum în exces trebuie eliminate. Excesul de vaccin din mai multe flacoane nu trebuie cumulate”, a mai precizat jurnalista Oana Şlemco pe Facebook.