Antena 3 CNN Life Sănătate Spitalul din România care oferă pacienţilor un nou stistem de diagnostic SPECT/CT în valoare de peste 4,1 milioane de lei

Spitalul din România care oferă pacienţilor un nou stistem de diagnostic SPECT/CT în valoare de peste 4,1 milioane de lei

de Claudia Popovici    |   

Laboratorul de medicină nucleară al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj a primit în dotare un sistem de investigaţii imagistice SPECT/CT de ultimă generaţie, în valoare de peste 4,1 milioane de lei. Noul sistem complet digitalizat asigură un diagnostic mai exact, un flux de lucru îmbunătăţit din care rezultă un număr mai mare de examinări, scurtarea duratei investigaţiei cu reducerea dozei de iradiere şi, nu în ultimul rând, o siguranţă mai mare în exploatare, notează Agerpres. 

"Aparatul a fost achiziţionat, dar a fost pus în funcţiune astăzi (n.r joi), pentru că astăzi a venit autoritatea supremă, CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), care ne-a dat toate avizele necesare, fără de care un aparat radiologic nu poate funcţiona. Noi lucrăm la montarea lui de câteva săptămâni bune. Vara aceasta s-a lucrat în asamblare şi montare în ambient şi amenajare spaţiu iar de astăzi este funcţional", a declarat, joi, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Noul sistem complet digitalizat asigură un diagnostic mai exact, un flux de lucru îmbunătăţit din care rezultă un număr mai mare de examinări, scurtarea duratei investigaţiei cu reducerea dozei de iradiere şi, nu în ultimul rând, o siguranţă mai mare în exploatare.

Noul sistem de investigaţii imagistice SPECT/CT de ultimă generaţie de la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Sursa foto: Facebook (SCJU) Cluj

"Laboratorul de medicină nucleară al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a primit în dotare un sistem de investigaţii imagistice SPECT/CT de ultimă generaţie. Aparatul de tipul Siemens Symbia Pro.specta X3 reprezintă un vârf de gamă în domeniu şi înlocuieşte un aparat de generaţie mai veche.

Are o valoare de 4.165.000 lei şi a fost achiziţionat din fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii. Printr-o tehnică de investigaţie combinată, informaţiile imagistice care oferă în special date funcţionale (SPECT) se suprapun informaţiilor tomografice (CT) care oferă date morfologice, rezultând un diagnostic mai precis şi o diagnosticare precoce a metastazelor osoase. Aceeaşi tehnică este utilizată pentru efectuarea scintigrafiilor renale, tiroidiene şi paratiroidiene, identificarea ganglionului limfatic santinelă în melanomul malign", se arată într-o informare a SCJU Cluj.

 

Potrivit managerului, SCJU Cluj dispune de o echipă de specialişti cu înaltă calificare iar Laboratorul de medicină nucleară investighează anual aproximativ 1.200 de pacienţi şi este printre puţinele locuri din ţară unde se efectuează scintigrafia renală la copii.

"Investiţia importantă în aparatură a fost însoţită şi de o investiţie importantă în reamenajarea spaţiului de lucru din Secţia de medicină nucleară. Pentru operaţionalizarea completă a noului sistem urmează o perioadă de acreditare şi obţinere avize, durată pe care spitalul o doreşte cât mai scurtă, în vederea reluării serviciilor esenţiale pentru pacienţi, foarte mulţi dintre ei fiind pacienţi oncologici", a subliniat medicul.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile