Tentația de a gusta din toate delicatesele specifice Crăciunului este greu de evitat, astfel că în fiecare an tot mai mulţi oameni ajung la spital. Probleme sunt şi din cauza consumului de alcool excesiv. În aceste zile, medicii de la serviciile de ambulanţă sunt în alertă maximă.
Alice Grasu, managerul Serviciulului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov: Trebuie să ținem cont de faptul că unii dintre noi sunt foarte fericiți. Nu e cazul celor de la ambulanță, pentru că vor avea o vacanță lungă și atunci va trebui să dăm dovadă de cumpătare, de moderație în ceea ce privește consumul preparatelor atât de gustoase, atât de apetisante, dar adevărate bombe calorice.
Indicat ar fi ca masa de prânz, masa principală, să nu dureze foarte multe ore și să o legăm cumva de masa de seară. După masa de prânz nu se vor consuma dulciurile, atât de gustoase, dar care suprasolicită tubul digestiv. Se vor consuma fructe proaspete și nu ne așezăm la televizor sau la calculator, ci încercăm să facem puțină mișcare, puțin sport pentru a ajuta digestia.
Este foarte important ca felul principal să conțină doar o treime preparate din carne și restul garnitura din legume, salate, sau legume care nu suprasolicită tubul digestiv, adică nu foarte mult cartof, nu alimente care ne încarcă.
Nu vom stropi toate aceste preparate cu băuturi alcoolice. La toate trebuie să dăm dovadă de moderație.
Deși serviciul de Ambulanță București-Ilfov s-a pregătit pentru aceste zile, fiindcă povara rămâne într-un fel rămâne pe umerii noștri. Noi suntem cei care suntem la datorie în toate zilele de sărbătoare, astfel că încă din data de 20 întregul personal al Serviciului de Ambulanță este la datorie. Nu avem concedii de odihnă, nu avem libere, nu avem recuperări, toată lumea încearcă să facă față tuturor solicitări.