Endometrioza, o boală care se răspândeşte cu aceeaşi viteză precum diabetul, atrage anual peste 150 de femei din străinătate în spitalele din România.
Durerile provocate de această boală sunt comparate cu cele date de amputaţia unui membru. Vorbim de endometrioză, una dintre cele mai răspândite afecţiuni ginecologice care poate afecta milioane de românce.
Considerată boala femeilor tinere, endometrioza este a doua cauza de infertilitate. Numărul specialiştilor din ţară dar şi în străinătate care descoperă şi tratează această patologie este insuficient. Din acest motiv pentru un diagnostic clar se poate aştepta 5 sau 7 ani.
Paciente din Irlanda şi vin să fie operate de endometrioză de medicii români
"Nici simptomatologia nu este foarte clară ca să sugereze din prima prezența endometriozei. Leziunile nu întotdeauna se văd foarte ușor, în așa fel încât să le poți diagnostica de la un simplu examen clinic, mai ales dacă nu ai expertiză în diagnosticul acestei boli", spune Elvira Brătilă, prof.chirurgie pelvică ginecologică, de la Centrul de Excelență în diagnosticul si tratamentul endometriozei
Sunt însă ţări care au o situaţia mai dificilă decât a noastră. Anual aproape 150 de femei din Irlanda vin la noi pentru a se opera de această boală. Situaţia este însă mai bună în Franţa sau în Marea Britanie, unde cele mai multe proceduri şi investigaţii sunt acoperite de stat.
Marea Britanie are 70 de spitale în care se pot trata cazurile severe de endometrioză
"Operaţia se poate realiza în diferite moduri, avem un sistem în UK, tratarea endometriozei se face în sistem centralizat, pentru cazurile grave, şi avem în jur de 70 de spitale care se ocupa de cazurile severe de endometrioză şi unde se fac operaţiile complexe", spune Shaheen Khazali, medic ginecolog Marea Britanie.
Până ajung să fie operate pacientele se luptă cu dureri insuportabile.
"Erau puse diverse diagnostice, durerile mele continuau. Până la urma am avut un chist destul de mare descoperit, după momente de leșin şi atunci am fost operată şi diagnosticată", a spus pentru Antena 3 CNN, Camelia Chiriță, pacientă
Endometrioza poate fi descoperită în 5 sau 7 ani
Endometrioza poate fi descoperită în urma unei ecografii, însă pentru un diagnostic precis sunt recomandate o serie de investigații imagistice care din păcate nu sunt decontate de stat. Faţă de anii trecuţi România a făcut însă paşi în ceea ce privește tratarea cazurilor severe.
"Avem program național pentru pacientele cu endometrioză intestinală, unde intervenția este costisitoare datorită instrumentelor care se folosesc și o parte din ele sunt decontate prin acest program național", spune Elvira Brătilă, prof. chirurgie pelvică ginecologică", spune Elvira Brătilă, prof. chirurgie pelvică ginecologică
"Noi suntem foarte multe medicii sunt asaltați pentru ca incidenţa este în continuare în creștere", spune Clarisa Iordache, Președinte Asociația Eu și Endometrioza", spune Clarisa Iordache, Președinte Asociația Eu și Endometrioza.
Una din 10 femei din toată lumea are endemetrioză.