Antena 3 CNN Actualitate Veste bună! Începe construcția de spitale noi

Veste bună! Începe construcția de spitale noi

S.T.
2 minute de citit Publicat la 21:56 24 Aug 2016 Modificat la 21:56 24 Aug 2016

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind inițierea unui program de modernizare a infrastructurii spitalicești, care prevede construirea unui nou corp de clădire la Spitalul clinic de urgență pentru copii "Marie Curie" și înlocuirea clădirii Institutului de urgență pentru boli cardiovasculare "prof. dr. C. C. Iliescu", a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, informează Agerpres.

"Ne lipsesc câteva lucruri în România în ceea ce privește îngrijirea copiilor: un centru de traumă, de neurochirurgie cu linie de gardă și capacitatea de a opera orice urgență, un centru de chirurgie cardiacă, cu toate facilitățile necesare diagnosticării și tratamentului copilului, un centru de transplant pentru copii, un centru de imagistică și un centru dedicat pentru radio-terapie la copii. Acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care extinderea Spitalului 'Marie Curie' și transformarea lui într-un spital regional de urgență este esențială", a explicat ministrul Sănătății, la Palatul Victoria.

El a precizat că noul corp de clădire va fi construit în curtea Spitalului "Marie Curie", arătând că managementul instituției spitalicești a început pregătirile pentru studiul de fezabilitate.

Potrivit lui Voiculescu, în cazul Spitalului "C. C. Iliescu", clădirea — construită între anii 1969 — 1975 — va fi înlocuită, în contextul în care aceasta se află în categoria de risc seismic 2, fiind într-un stadiu de degradare avansată.

Ministrul a punctat că cele două spitale rămân de stat.

"Plănuim ca, în următoarele săptămâni, să avem un acord semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin care BERD preia rolul principal în pregătirea acestor proiecte. (...) Este esențial în orice proiect de investiții ca pregătirea proiectului să fie făcută în mod judicios. Vorbim despre un parteneriat public-privat. Tipul de parteneriat public-privat pe care îl avem în vedere (...) — partenerul privat își asumă ridicarea clădirii, finanțarea lucrărilor și operarea din punct de vedere tehnic a clădirii. Nu vorbim de niciun fel de privatizare. Spitalele rămân de stat", a explicat Voiculescu.

Ministrul Sănătății: Probabil că 80% din spitale ar trebui închise. Nu e o soluţie

Ministrul Sănătății a mai arătat că din partea statului va exista o singură remunerație — plată de disponibilitate — până la finalizarea contractului, care va fi plătită doar dacă anumite criterii de performanță vor fi îndeplinite la finalizarea lucrării. El a arătat că orice companie din România sau din străinătate poate fi partenerul privat pentru aceste proiecte, punctând că acestea trebuie să aibă experiență.

El a menționat că se estimează că niciunul din cele două spitale nu vor depăși suma de 100 de milioane de euro.

Voiculescu a estimat și că lucrările vor începe în mai — iunie anul viitor, precizând că în medie construirea unui spital durează de la un an la doi — trei ani.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole