Antena 3 CNN Actualitate Locale Scene revoltătoare la spitalul din Reșița. Pacienți cărați pe scări cu targa sau căruciorul cu rotile

Scene revoltătoare la spitalul din Reșița. Pacienți cărați pe scări cu targa sau căruciorul cu rotile

Vali Popovici
1 minut de citit Publicat la 07:37 24 Mar 2023 Modificat la 07:44 24 Mar 2023

La Staționarul 2 (corp de clădire) din Spitalul Județean Reșița este ca în evul mediu. Secția Interne II, la 32 de paturi, are doar doi îngrijitori de mai bine de un an, și asta doar în schimbul de dimineață. În schimbul de după amiază și de noapte, asistentele sunt și îngrijitori, fac tratamentul, schimbă scutece, așternuturi de paturi, cară și împart hrană sau spală pe jos daca se întâmplă ceva.   

Mai grav este că, zilnic, de la Staționar 3 Reșița (corp de clădire aflată la 2 km, unde se tratează bolile contagioase) sunt aduși pacienți la Staționar 2 pentru consult imagistic de specialitate – ecografie sau EKG. Și atunci, fiindcă zona respectivă nu are lift, doi îngrijitori sunt nevoiți să urce pe scări, cu targa sau căruciorul cu roti, pacienții imobilizați, punându-le viața în pericol.   

După terminarea investigațiilor, pacienții sunt coborâți în aceleași condiții, pe aceeași scară, aproximativ 2 etaje, și transportați înapoi la Secția contagioase din Staționar3. Și vorbim aici de bolnavi de TBC, hepatite sau alte boli ușor transmisibile.    

ȘI toate astea în condițiile în care Stationar 3 are propriile aparate de radiologie și ecografie conform normelor, doar că nu sunt puse în funcțiune. Asta după ce secția a trecut printr-o amplă renovare făcută de voluntari, cu bani și materiale din donații.  

Curând, se împlinesc 6 luni de la terminarea lucrărilor iar conducerea Spitalului Județean nu s-a ocupat de acest lucru. Sunt și unele persoane care spun că este posibil că acest lucru să nu se vrea, în condițiile în care, foarte curând, în Reșița se va inaugura o clinică particulară de imagistică.  

Zilnic, este nevoie de mașina ambulanței, șofer, asistent, doi infirmieri. Aici se adaugă uzura și combustibilul plătit. Și nu doar atât. Ci și timpul în care pacienții bolnavi sunt nevoiți să aștepte ore întregi, cât îngrijitorii sunt plecați după alt pacient. 

Cea care s-a sesizat este Lili Gherle, președinta unui ONG care a renovat din temelii Spitalul Staționar 3. Totul este nou în acel spital, de la tencuiala și instalația electrică si de oxigen din pereți și până la paturi, televizoare sau frigidere în saloane. Totul făcut de Liliana cu ajutorul voluntarilor din județ și nu numai. 

Conducerea spitalului a refuzat sa primească presa și a refuzat să facă orice comentariu. 

Etichete: Spital Reşiţa
Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole