Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Spionii" petrolişti de la Timişoara au fost lăsaţi liberi | Președintele Serbiei, despre perchezițiile la NIS Petrol

"Spionii" petrolişti de la Timişoara au fost lăsaţi liberi | Președintele Serbiei, despre perchezițiile la NIS Petrol

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:45 04 Oct 2022 Modificat la 19:03 04 Oct 2022

Patru persoane au fost puse sub acuzare, pentru că ar fi divulgat secrete de serviciu. Atenţie, nu secrete de stat.

Niciun suspect nu are vreo măsură sau vreo interdicţie. După percheziţiile din România a reacţionat inclusiv preşedintele Serbiei, ţară din care provine firma care extrage petrol în Timişoara.

Președintele Serbiei, despre perchezițiile la NIS Petrol 

"Asta nu are nicio legătură cu războiul pentru energie, ci cu un război politico-spionaj, pentru a-i disciplina suplimentar pe unii care sunt considerați neascultători și nu exclud posibilitatea unei adevărate vinovății a NIS", a declarat Aleksandar Vucici, preşedintele Serbiei.

Este reacţia preşedintelui Serbiei, venită după operaţiunea demarată ieri de DIICOT în Timişoara şi Bucureşti. Şi ministrul mineritului şi energiei din Serbia a reacţionat în urmă cu scurt timp.

"Ceea ce este, de asemenea, declarația oficială a industriei petroliere sârbe este că va coopera cu poliția, dar că ei nu știu despre ce este vorba exact și, desigur, așa cum subliniem întotdeauna, trebuie să opereze conform fiecărei legi. Ceea ce înseamnă că, dacă se află în România, trebuie să funcționeze în conformitate cu legile române."

9 percheziţii au făcut ieri procurorii DIICOT şi au dus la audieri 8 persoane

În centrul operaţiunii, compania petrolieră NIS din România, deţinută de gigantul NIS din Serbia, în realitate, copilul ruşilor de la GAZPROM. Cel mai important furnizor de gaze şi petrol din regiune.

Acuzaţiile oficiale ale anchetatorilor români: divulgare de secrete de serviciu şi transfer ilegal de date.

Pe surse, s-a vorbit despre secrete de stat, despre informaţii transmise ruşilor prin oamenii companiei de la Belgrad, despre o adevărată demascare a unui complot industrial.

După o noapte de audieri, patru dintre cei duşi la sediul DIICOT s-au transformat în martori, printre care şi VANJA ALEKSIC, administratorul NIS Petrol România. Ceilalţi patru au fost puşi sub acuzare şi au fost trimişi acasă.

Trei ingineri şi un expert, fără nicio altă măsură, deşi se vorbea despre informaţii preţioase despre zăcăminte scoase din pământul explorat de sârbi în judeţul Timiş şi predate ruşilor. La Dudeştii Vechi, acolo unde compania forează, a fost şi DIICOT-ul ieri.

"Prin contract cu ANRM trebuiau să facă aceste prospecțiuni în zonă, astfel incat sa determine ce zăcăminte se găsesc sub pământ si la ce adâncimi", a declarat Bono Cucalan, primar Dudeştii Vechi.

Reacţia NIS Serbia pentru N1

"Compania NIS a cooperat și va continua să coopereze pe deplin cu toate organismele relevante pentru a face lumină asupra tuturor aspectelor legate de activitățile companiei și ale angajaților săi din România"

Încă din 2014, NIS Petrol a început prospectarea geofizica 3D pentru petrol şi gaze naturale în mai multe zone din judeţul Timiş, din aria localităţilor Cenad, Vălcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob şi Sânnicolau Mare.
 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole