Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN El este spionul turc care face jocurile între SUA, Rusia și țările din Orientul Mijlociu | Erdogan l-a făcut ministru

El este spionul turc care face jocurile între SUA, Rusia și țările din Orientul Mijlociu | Erdogan l-a făcut ministru

Turcia a devenit unul dintre statele implicate în schimburile de prizonieri dintre puterile nucleare antagoniste, dar și în negocierile vizând eliberările de ostatici occidentali din Orientul Mijlociu.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Recent, țara a ajutat Qatarul să medieze între Israel și Hamas, în vederea eliberării unora dintre ostaticii grupării islamiste din Gaza.

Imediat după declanșarea războiului din Ucraina, Turcia a jucat rolul de mediator între negociatorii lui Vladimir Putin și ai lui Volodimir Zelenski.

Potrivit publicației americane The Wall Street Journal, "creierul" din spatele acestor negocieri este Hakan Fidan, șeful veteran al spionajului turc.

Este un profesionist școlit în Statele Unite iar rolul său, deși nu foarte vizibil, a devenit esențial în actualul context internațional, foarte complicat.

Numărul americanilor ținuți ostatici de inamici ai SUA, cel mai mare de la Războiul Rece

The Wall Street Journal notează că de la apogeul Războiului Rece nu au mai fost atât de mulți americani ținuți ostatici și folosiți ca monedă de schimb de către state ostile SUA.

Printre cei reținuți în Rusia se numără Evan Gershkovich (Gherșcovici), reporterul publicației citate, dar și fostul pușcaș marin american Paul Whelan.

Cei doi au fost acuzați de spionaj, culpă pe care o neagă vehement, alături de guvernul american le neagă cu tărie.

Anul trecut, când oficialii serviciilor de informații rusești și americane au discutat ce țară ar putea găzdui un schimb de prizonieri, în contextul restricțiilor de călătorie impuse oficialilor de la Moscova, ambele părți au convenit că pot avea încredere în Turcia.

"În calitate de parteneri, doresc să scot, din nou, în evidență rolul excepțional şi leadershipul Turciei în stabilirea așa-numitului coridor pentru cereale din Marea Neagră, care a devenit funcțional, astfel încât grânele să pornească din Ucraina și să ajungă la oamenii care cu disperare au nevoie de ele, în lume", spunea șeful diplomației americane, Antony Blinken, în luna ianuarie a acestui an.

Între timp, acordul cerealier nu a mai fost reînnoit, dar Turcia și-a păstrat poziția de mediator.

Șeful spionajului turc, făcut ministru de Externe de președintele Erdogan

Cel aflat la butoanele diplomației turcești este Hakan Fidan, șeful veteran al spionajului din țară.

Puțin cunoscut în afara Orientului Mijlociu, Fidan conduce Organizația Națională de Informații a Turciei.

În iunie, președintele Erdogan l-a promovat în funcția de ministru de Externe. Fost ofițer de armată, a studiat politica și științele administrative la Universitatea din Maryland, Statele Unite ale Americii și a devenit în 2010, la 42 de ani, cel mai tânăr șef al serviciilor de informații din Turcia.

Foștii ofițeri CIA care au lucrat cu Fidan au declarat că acesta a construit o rețea care a traversat liniile de fractură geopolitică, favorizând contacte strânse la Washington și Moscova.

Ce aliați mai au SUA în zona Orientului Mijlociu

Pe lângă medierea turcă, SUA mai contează și pe alți aliați în zona Orientului Mijlociu.

Qatar, un aliat care găzduiește, totodată, Biroul Politic al grupării Hamas, a ajutat la evenimentul din septembrie, anul curent: cinci americani încarcerați în Iran au fost schimbați atunci cu cinci iranieni deținuți în SUA, plus deblocarea a 6 miliarde de dolari ai Teheranului, care fuseseră "înghețați" în Coreea de Sud.

Iar Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai apropiați parteneri militari ai Americii în Orientul Mijlociu și, totodată, un centru pentru comerțul cu petrol rusesc, au găzduit anul trecut schimbul dintre medaliata americană cu aur la baschet Brittney Griner și traficantul de arme rus condamnat, Viktor Bout.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile