Antena 3 CNN Life Sănătate Speranţe pentru vindecarea diabetului. Un implant a dat rezultate extrordinare la şoareci

Speranţe pentru vindecarea diabetului. Un implant a dat rezultate extrordinare la şoareci

Iulia Gorgorin
1 minut de citit Publicat la 14:21 04 Aug 2021 Modificat la 14:22 04 Aug 2021

Până când vor veni şi rezultatele oficiale pentru aceste teste, mulţi medici recomandă folosirea unei diete mediterane pentru diabetici.

Simona Carniciu, medic specialist nutriţie şi diabet, a vorbit despre această veste care le dă speranţe celor care sunt diagnosticaţi cu diabet.

Simona Carniciu, nutruţionist: "Şi la noi în ţară s-a încercat un asemenea dispozitiv"

Da, întradevăr, se lucrează de mai mulţi ani la acest tip de dispozitive pe baza celulelor secretoare de insulină, celulele beta-pancreatice, inclusiv în echipa condusă de domnul academician Ionescu Târgovişte şi domnul profesor Irinel Popescu şi doctor Simona Dima. La Fundeni, la noi în ţară s-a încercat un asemenea dispozitiv, într-o colaborare internaţională, iar rezultatele au fost foarte promiţătoare. Se studiază în continuare, pentru că la om nu sunt atât de sensibile, ca şi la şoareci. De obicei, pe şoareci studiile merg mult mai bine.

Diabetul a intrat în remisie la șoarecii cu implanturi

Potrivit autorilor studiului, se pot lua mostre din pielea unei persoane sau celule adipoase, se pot trasnforma în celule stem, după care, acestea pot fi crescute drept celule secretoare de insulină. Problema este că la persoanele cu diabet de tip 1, mai spun cercetătorii, sistemul imunitar atacă acele celule secretoare de insulină și le distruge, potrivit doc.ro

Pentru a livra aceste celule pe post de terapie, era nevoie de dispozitiv pentru a găzdui celule care secretă insulină ca răspuns la zahărul din sânge, în timp ce protejează acele celule de răspunsul imunitar.

În cercetările anterioare, savanții au dezvoltat și perfecționat o metodă de fabricare a celulelor stem pluripotente induse și apoi de creștere a acestor celule stem în celule beta secretoare de insulină. Aceștia au folosit anterior aceste celule beta pentru remisia diabetului la șoareci, dar nu era clar cum celulele secretoare de insulină ar putea fi implantate în siguranță persoanelor cu diabet.

Dispozitivul folosit în studiu, care are aproximativ lățimea câtorva fire de păr, este micro-poros, având deschizături prea mici pentru ca alte celule să se strecoare înăuntru, astfel încât celulele secretoare de insulină nu pot fi distruse de celulele imune, care sunt mai mare decât deschizăturile, afirmă cercetătorii.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole