Antena 3 CNN Life Știinţă Spectacol pe cer: Cum s-a văzut Cometa A3 din diferite colțuri ale lumii. Ultima dată a fost observată în Epoca de Piatră

Spectacol pe cer: Cum s-a văzut Cometa A3 din diferite colțuri ale lumii. Ultima dată a fost observată în Epoca de Piatră

de Bianca Chirilă    |   

Cometa A3, cunoscută și sub numele de Tsuchinshan-Atlas, a putut fi văzută din mai multe zone ale lumii și a făcut un adevărat spectacol pe cer, transmite Sky News.

[GAL layout="5"]

Pasionații de astronomie au reușit să obțină fotografii inedite cu cometa în timp ce „zbura” pe cer în emisfera nordică.

Pe 12 octombrie, cometa C/2023 A3 s-a aflat cel mai aproape de Pământ, la o distanţă de 0,472764 unităţi astronomice sau 70.724.459 de kilometri. A fost descoperită de astronomi la începutul anului trecut și se crede că orbitează în jurul Soarelui la fiecare 80.000 de ani pe o traiectorie foarte alungită. Ultima dată a fost văzută de pe Terra în Epoca de Piatră, potrivit theskylive.com.

Între 13 şi 14 octombrie, pierzând rapid din luminozitate (de la -1,0 la 1,0 magnitudine), dar depărtându-se mai mult de Soare, va fi mai uşor de văzut cu ochiul liber seara la aproximativ o oră după apus. Pe 14 octombrie, C/2023 A3 va trece aproape de o altă cometă, 13P/Olbers (mag 10), potrivit starwalk.space. Mai multe calcule de la începutul lunii septembrie indică faptul că, luând în considerare împrăştierea directă, cometa va fi mai strălucitoare decât magnitudinea 0, între 5 şi 13 octombrie.

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) a fost descoperită de astronomi la începutul anului trecut.

Cometele sunt corpuri cereşti care prin cozile lor lungi şi strălucitoare constituie o imagine spectaculoasă şi care au atras de mii de ani atenţia oamenilor de ştiinţă şi nu numai, oferind o imagine asupra modului în care s-a format şi a evoluat Sistemul nostru Solar.

 

Subiecte în articol: cometa astronomi cer fenomen astronomic
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile