Antena 3 CNN Actualitate Cultură Spectacol inedit, cu 4 piane, în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului

Spectacol inedit, cu 4 piane, în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 09:43 31 Aug 2021 Modificat la 10:12 31 Aug 2021

Patru pianişti români, alături de Orchestra Sinfonică a Radiodifuziunii din Berlin vor interpreta Nunta, de Igor Stravinsky.

Totul pentru a marca 140 de ani de la naşterea lui George Enescu şi 50 de ani de la moartea compozitorului Igor Stravinsky.

Cei 4 pianişti care vor interpreta capodopera lui Stravinsky sunt Andrei Licareţ, Alexandra Silocea, Mihai Ritivoiu şi Daniel Ciobanu

”Este un moment unic, pe lângă faptul că este premiera românească a piesei este foarte rar şi pentru noi ca pianişti să cântăm într-un ansamblu, practic şi să lucrăm împreună. un ansamblu de piane” ne-a spus Mihai Ritivoiu, pianist.

”Eu sunt de aproape 21 de ani artist Boserdonfer ceea ce înseamnă că acolo unde este posibil cânt pe un pian Bosendorfer, sau mi se aduce un pian. De data asta fac gestul incredibil de a aduce gratuit 4 piane Bosendorfer de la Viena. Este absolut fantastic. Nu au mai făcut aşa ceva. Nu au mai avut nici ocazia de a transporta pentru un singur concert 4 piane” a mai adăugat Alexandra Silocea, pianist.

Aducerea celor 4 piane şi punerea lor pe scenă a fost o mare provocare şi pentru directorul festivalului.

”Din puct de vedere organizatoric, logistic este un infern pentru că ne-a pus în faţa unor probleme pe care nu le-am avut niciodată. Avem în acest moment 6 piane în această sală şi trebuia să le aducem pe scenă pe toate. Am găsit o soluţie să aducem pentru această repetiţie doar 4, mâine să vedem cum facem cu acordajul” a mărturisit Mihai Constantinescu, director executiv Festivalul george Enescu.  

Concertul va fi însoţit de o proiecţie video.

”Vin cu o zonă vizuală, documentară, cinematică. Undeva la jumătate din Sala Palatului, în interior se îmbracă în videoproiecţie şi induce publicului o stare dde artă contemporană. Ideea este ca atunci când asculţi muzica să nu rămâi cumva pasiv într-o zonă strict estetică şi cumva să intri într-un spaţiu mult mai amplu, mai puternic” explică Carmen Lidia Vidu, regizor multimedia.

Nunta este una dintre cele mai complexe și prețuite compoziții ale lui Stravinsky. Lucrarea prezintă căsătoria din unghiuri multiple, iar narațiunea, cu viziunile feminină și masculină aduse pe rând în prim-plan, se îmbină armonios cu muzica, dansul și umorul.

Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole