Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Specialist în medicină hiperbară: "Oxigenul administrat greşit şi în exces este toxic. Nu se folosește pentru recuperarea pulmonară post-COVID"

Specialist în medicină hiperbară: "Oxigenul administrat greşit şi în exces este toxic. Nu se folosește pentru recuperarea pulmonară post-COVID"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 23:04 10 Noi 2021 Modificat la 23:04 10 Noi 2021

Ies la iveală noi informaţii despre medicul care l-a tratat pe artistul Petrică Mîţu Stoian la clinica privată cu terapie hiperbară. Mai exact, conform CV-ului Mircea Matei este medic psihiatru care ar avea de la Ministerul Sănătăţii o diplomă de competență care i-ar permite să facă terapie hiperbară.

Întrebată despre acest caz, dr Mihaela Cristina Ignătescu, specialist inclus în top 10 medici din lume cu o experienţă vastă în medicină hiperbară, medicina de urgenţă şi medicină de familie, a precizat că terapia hiperbară nu este recomandată pacienților în terapia post-COVID.

"Terapia hiperbară nu se folosește pentru recuperarea pulmonară post COVID"

„Nu există nicio linie ghid de la comunitatea de la comunitatea europeană sau din SUA, care folosește medicina hiperbară pentru pacienţii post-COVID. Nu există absolut aşa ceva", a spus reputatul medic din Marea Britanie.

Întrebată apoi ce ar răspunde dacă cineva ar solicita o asemenea terapie post-COVID, dr Mihaela Cristina Ignătescu a răspuns:

„I-aş spune că, camera hiperbară nu se folosește pentru recuperarea pulmonară pentru că aşa cum știm toţi, oxigenul poate face rău plămânilor. Nu există nicio indicație de patologie pulmonară care se tratează cu cantități ridicate de oxigen", a explicat specialistul.

„Oxigenul administrat greșit şi în exces este toxic"

Întrebată care sunt consecințele dacă un pacient trecut prin COVID, cu plămânii afectaţi, face o asemenea terapie dr Mihaela Cristina Ignătescu a spus că teoretic, decesul poate avea loc şi depinde mult de felul în care s-a efectuat terapia.

„Problema cu oxigenul hiperbar este cantitatea crescută de oxigen care poate deveni toxică. Toţi anesteziștii, toţi intensiviştii ştiu că oxigenul poate fi toxic. A doua problemă este presiunea care poate să dăuneze plămânilor. Acestea pot teoretic să conducă şi la deces.

Au fost tratați pacienți COVID, nu post-COVID în camera hiperbară. Au fost tratați şi în America, în Suedia şi în Franţa, dar au fost cazuri extreme. Important este ca beneficiul să depășească riscul. Erau pacienți foarte bolnavi care nu aveau altă șansă, dar nu aveau plămânii afectaţi de COVID", a mai spus dr Mihaela Cristina Ignătescu, specialist medicina hiperbară în Marea Britanie, la Sinteza Zilei la Antena 3. 

Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole