Isaac Ben-Israel este om de știință, militar, cu grad de general, e coordonatorul programului de studii de securitate la Universitatea Tel Aviv și președintele Consiliului Național pentru Cercetare și Dezvoltare. Tot el susține că analiza sa dovedește că noul coronavirus atinge maximele după 40 de zile de la apariția în comunitate. După cele 40 de zile, viralitatea coronavirusului scade rapid și după 70 de zile dispare complet, indiferent de restricțiile care sunt sau nu aplicate de unele state.
Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, spune că e greu de spus dacă, într-adevăr, virusul dispare după 70 de zile de la momentul instalării.
"Luând în considerare modelele care au existat vizavi de evoluția epidemiilor sau pandemiilor, într-adevăr, evoluția lor urmează un ciclu normal și să sperăm că și COVID-19 va urma un ciclu normal în care există o dispoziție gausiană a fenomenelor. E foarte greu de spus dacă dispariția acestei pandemii se va întâmpla în 70 de zile sau 90 de zile de la momentul instalării. Există niște reguli pentru ca această evoluție să fie cu o distribuție gaussiană. Depinde de trei factori:
-rezistența naturală a populației, pe care o dobândește prin trecerea prin boală
-schimbarea condițiilor meteorologice
-aplicarea măsurilor de prevenție".
COVID-19 nu va muri la căldură, a mai spus dr. Doina Azoicăi. "Își va mai scădea din agresivitate, din patogenitate și dispersia lui va fi mai limitată. E o mare diferență în ceea ce ne dorim și ceea ce se întâmplă cu acest coronavirus în realitate. Oamenii de știință au afirmat că temperaturile trebuie să fie foarte înalte ca să poată diminua agresivitatea acestui coronavirus".